Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

[ Objavila B.B. ]

27. 08. 2020. 17:12   >>  17:13

ISTRAŽIVANJE NVO MLADIINFO MONTENEGRO

Govor mržnje u 1,5 odsto tekstova u online medijima

Od ukupno analiziranih 4.818 tekstova u crnogorskim online medijima govor mržnje je pronađen u u nešto više od 1,5 odsto ili u 75 tekstova, a najčešće nije bio direktno vidljiv u tekstovima nego u komentarima, istakli su u NVO Mladiinfo Montenegro (m!M) predstavljajući rezultate istraživanja "Govor mržnje u online medijima", koje je urađeno kroz projekat "Veća tolerancija = manja diskriminacija“.

Projekat je finansijski podržalo Ministarstvo za ljudska i manjinska prava, a analiza je sprovedena u periodu od 20. februara do 20. marta i imala je za cilj da otkrije ima li govora mržnje u crnogorskim online medijima, kao i da utvrdi statistički podatak koliko je bilo takvih slučajeva i koje su manjinske grupe najviše pogođene sa njim.

"U analiziranom periodu mediji su objavili ukupno 4.818 tekstova u tri rubrike, pri čemu je najveći broj tekstova objavljen na portalu: Cafe del Montenegro, a onda na Vijestima, Portalu Analitika i na portalu Fos Media. Jedino je portal Fos Media imao manje od hiljadu tekstova u analiziranom periodu. Analiza je pored tekstova obuhvatila i komentare koje su objavljeni ispod njih. Najviše komentara bilo je vezano za tekstove koji su se odnosili na aktuelne litije, ali i tekstove u kojima su objavljivane novosti vezane za koronavirus", pojasnili su u NVO.

Kako dodaju, govor mržnje je najviše bio zastupljen na portalu Vijesti, a najmanje na portalu Fos Media. Pojedinačno govor mržnje je zabilježen u 28 tekstova na portalu Vijesti, 21 tekstu na portalu CDM, u 16 tekstova objavljenih na portalu Analitika i 14 tekstova na portalu Fos Media.

"Analizirani portali imali su ogroman broj komentara na tekstovima, koji su se često ponavljali u istom ili u različitim tekstovima. Neophodno je da redakcija uloži više truda i rada u suzbijanju ovakve pojave. Govor mržnje je i dalje dostupan u online medijima, i dalje primat imaju komentari koji se ne kontrolišu i brišu redovno", istakli su u NVO Mladiinfo Montenegro.

Zaključci istraživanja su, kako su naglasili, da mediji i dalje svoj rad zasnivaju na faktografskom izvještavanju, bez ulaženja u bilo kakvu dublju analizu. Na portalima i dalje primat ima kvantitet u odnosu na kvalitet. Govor mržnje je i dalje dostupan u online medijima i primat i dalje imaju komentari koji se ne kontrolišu i brišu redovno.

Okruglom stolu na kojem su prezentovali rezultete istraživanja, prisustvovali su predstavnici CEDEM-a i Građanske Alijanse, a bilo je riječi o problemima manjinskih zajednica. Najveću pažnju privukla je romska populacija.

Neki od problema na koje je stavljen akcenat jesu problem sa nedostatkom ličnih dokumenata, pitanje ježičkih barijera, nedostatak stručnih prevodilaca, kao i rješavanje problema pravnog statusa manjina. Osim romske populacije pomenut je i problem tražilaca azila kojih je sve veći broj u Crnoj Gori.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније