Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

Mina [ Objavila: R.B. ]

26. 08. 2020. 21:05 >> 21:03

ASK

Pokrenuli 293 postupka o upotrebi javnih resursa

Agencija za sprječavanje korupcije je, u dosadašnjem toku kampanje, pokrenula 293 postupka koji se odnose na upotrebu javnih resursa u izbornoj kampanji, od čega 123 u cilju kontrole ograničenja mjesečne potrošnje i 101 koji se tiče zapošljavanja, saopšteno je iz te institucije.

Navodi se da su postupci pokrenuti nakon što je ASK kontrolisao 20.164 dostavljena dokumenta organa vlasti koji sadrže analitičke kartice o socijalnim davanjima i budžetskoj potrošnji, putne naloge i slično.

Agencija je, nakon kontrole dokumentacije, uputila 604 upozorenja obveznicima, a dala je i 49 mišljenja na zahtjeve organa vlasti, kao i 576 pravnih savjeta i pojašnjenja.

„Od 293 postupaka, najviše (123) ih je pokrenuto u cilju kontrole ograničenja mjesečne potrošnje, a nakon toga zapošljavanja (101)“, kaže se u saopštenju.

Navodi se da je Agencija izvršila 11 kontrola organa vlasti na terenu, i na svojoj internet stranici objavila sve zapisnike sa tih terenskih kontrola.

Kako su pojasnili, zapisnici se objavljuju nakon svih izvršenih kontrola i po okončanju pokrenutih procesa.

Iz Agencije su kazali da je u toku kontrola deset političkih subjekata, odnosno dokumentacije o svim njihovim aktivnostima u toku izborne kampanje.

„U toku je i kontrola svih 706 davalaca priloga političkim subjektima. Na osnovu dostavljenih faktura i ugovora, kao i izvršenih kontrola, evidentirano je 168 aktivnosti političkih subjekata, odnosno troškova u visini od 777.221 EUR“, kaže se u saopštenju.

ASK je, kako su kazali, objavio sve cjenovnike medijskog oglašavanja pristigle u zakonskom roku, kao i one koji su pristigli nakon zakonskog roka, kako bi zainteresovana javnost, a prije svega politički subjekti, imali potpuni uvid u tu dokumentaciju.

„Agencija vrši monitoring i pokrenuće prekršajne postupke protiv obveznika zakona za koje utvrdi da su političkim subjektima pružali usluge medijskog oglašavanja, a nijesu u roku ili uopšte nijesu dostavili cjenovnik ovom organu“, naveli su iz te institucije.

Prema njihovim riječima, Agencija je postupila po svih 118 prigovora koji su joj podnijeti tokom kampanje zbog sumnji u kršenje Zakona, i u najkraćem roku u svim predmetima gdje su se stekli uslovi donijela prvostepene odluke.

„Do sada je donešena 51 prvostepena odluka, a u ostalim predmetima postupci su u toku“, kaže se u saopštenju.

ASK je, kako se navodi, punom transparentnošću rada i objavljivanjem pristigle dokumentacije na svojoj internet stranici, omogućio da zainteresovana javnost ima uvid u dokumenta dostavljena tom organu, a koja se odnose na finansiranje izborne kampanje i upotrebu javnih resursa.

„Podaci koji se o tome posredstvom medija objavljuju u javnosti, u velikom dijelu su upravo podaci koje je Agencija učinila javnim“, dodaje se u saopštenju.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније