Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

[ Pobjeda ]

25. 08. 2020. 07:02   >>  08:31

1000 PLUS

Poziv za banke i građevinare do kraja sedmice

Do kraja nedjelje bice raspisan javni poziv za ponuđače stanova i za komercijalne banke u okviru cetvrte faze projekta "1000 plus“, kazao je Pobjedi generalni direktor za razvoj stanovanja u Ministarstvu održivog razvoja i turizma Marko Čanović.

On je naglasio da se realizacija četvrte faze odvija planiranom dinamikom.

"Imajući u vidu novinu, a to je da ce javni poziv biti stalno otvoren za ponuđače već izgrađenih stanova, bilo novogradnje ili starogradnje, uz ispunjenje uslova, znatno ćemo unaprijediti ponudu stanova", kazao je Čanović dodajući da očekuju da će se uključiti i agencije za nekretnine.

Banke
"Nakon završetka javnog poziva za komercijalne banke, znaćemo koje će učestvovati u ovoj fazi i znaćemo uslove. Sigurno je da kamata neće biti veća nego u prethodnoj fazi, a to je 2,99 odsto. Očekujemo dosadašnje povoljnosti, a to su 50 odsto niže cijene za notarske usluge i niže cijene za životno i neživotno osiguranje u odnosu na t ržišne", naglasio je Čanović.

Nakon što budu znali kod kojih banaka građani mogu aplicirati i pod kojim uslovima, kao i koji su stanovi u opticaju, stvoriće se uslovi za raspisivanje javnog poziva za građane.

"Bitno je napomenuti da u ovom projektu mogu učestvovati sva porodična domaćinstva čiji članovi nemaju riješeno stambeno pitanje i koji ispunjavaju propisane uslove", kazao je Čanović.

Naglašava da se dugoročni hipotekarni krediti dodjeljuju 40 odsto korisnicima čiji je član porodičnog domaćinstva zaposlen u javnom sektoru, 30 odsto bračnim parovima mlađim od 35 godina života i 30 odsto ostalim korisnicima.

"Prioritet imaju samohrani roditelji, odnosno staratelji, lica sa invaliditetom, domaćinstva čiji je član lice sa invaliditetom, domaćinstva sa djecom sa smetnjama u razvoju, mladi koji su bili bez roditeljskog staranja i žrtve nasilja u porodici, a u ovoj fazi, imajući u vidu situaciju sa pandemijom kovid-19, koja je zadesila cjelokupno društvo, kao i sav teret koji su nosili i koji i dalje nose i zdravstveni radnici", kazao je Čanović.

Podsjećamo da je "1000 plus“ projekat socijalnog stanovanja za građane sa srednjim i nižim primanjima koji na tržištu ne mogu riješiti stambenu potrebu i sprovodi se u tri faze od 2010. godine.

Do sada, kroz sve tri faze, 191 prioritetno lice riješilo je stambeno pitanje.

Aplikacije
Čanović podsjeća da je treća faza ovog projekta uspješno završena za 377 porodica koje danas žive pod svojim krovom, čemu su prethodile brojne aktivnosti.

"U osam opština bilo je dostupno 742 stana, a kredite je nudilo pet komercijalnih banaka kod kojih je sklopljeno 377 kreditnih ugovora, od čega 255 žena. Prijavilo se 1053 građanina. Ono što nas posebno ohrabruje jeste što su aplicirali i riješili stambeno pitanje građani svih starosnih struktura", zaključuje Čanović.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније