Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

21. 10. 2013. 18:07 >> 18:14
10

ZLONAMJERNE OPTUŽBE

MCP: Crkva nije kriva za nasilje

Nepošteno je i zlonamjerno krivicu za nasilje na Paradi ponosa prebacivati na crkvu, poručuju iz Mitropolije crnogorsko primorske.

"Kao da nemira i protesta ovakvim i njima sličnim povodima nije bilo i nema i na drugim mjestima širom svijeta", poručuju iz MCP.

Navode da se u svrhu etiketiranja Mitropolije kao krivca za jučerašnje nerede koristi sitni incident koji se desio ispred Sabornog hrama Hristovog vaskrsenja u Podgorici, tokom jučerašnje liturgije.

"Protivnici parade su u portu Hrama bili utjerani od strane policije, a onda su, bježeći pred policijom, ušli i u sam Hram. Ne bi nas čudilo da je i ovakav incident izrežiran od provokatora koji su tražili krivca za jučerašnje nerede. Taj krivac se, po ustaljenom običaju posljednjih godina, lažno i neistinito najčešće traži u Mitropoliji i Srpskoj pravoslavnoj crkvi" poručuju iz MCP.

Navode da je nepošteno i zlonamjerno krivicu za nasilje prebacivati na crkvu.

"Beščašće učinjeno ovom paradom brku Crnogorca, simvolu vjekovnog čojstva i moralnosti Crne Gore, poniženje Vlade i policije, koja je žrtvovala svoje dostojanstvo da bi odbranila grupicu pristalica nemoralnog načina življenja, zar ne bi trebalo da duboko zabrinu sve one koji sprovode i podržavaju kod nas i širom Evrope ovakve parade? Niko ne pravda nasilje pojedinih grupa, ali onaj ko je uzročnik tog nasilja nije li odgovorniji pred Bogom i ljudima kako za svoje, tako i za, kod drugih, izazvano nasilje?", poručuju iz MCP.

Insistiranje na odgovornosti Crkve, kako poručuju iz MCP, samo govori o aprirori anticrkvenom stavu koji u javnom diskursu njeguju pojedinci i neki crnogorski mediji.

"Takozvani zaštitnici ljudskih prava se ne obaziru na medijske napade koji su upereni protiv crkve. Crkva je kroz svoj javni govor i kroz riječi mitropolita Amfilohija, pozvala sve ljude na mir i nenasilne metode otpora povorci, ali ne može i neće prećutati vjekovni hrišćanski stav o moralnim i drugim posljedicama grijeha koji se kroz ovu povorku promovisao.
Juče niko nije ništa dobio, smo svi izgubili i ostali poraženi pred duhovno-moralnim i fizičkim nasiljem koje je zadesilo Podgoricu", poručuju iz MCP.

Пратите нас на

Коментари10

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније