Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

[ Pobjeda ]

23. 08. 2020. 08:11 >> 08:13

PROSVJETNI RADNICI

Spremni za drugi dio programa "Uči doma"

Desetine učitelja, nastavnika, profesora crnogorskih osnovnih i srednjih škola danima već smjenjuju se pred kamerama Javnog servisa brižno pripremajući drugi dio programa „Uči doma“, kako bi, za slučaj eskalacije pandemije korona virusa, svojim đacima omogućili da i u tim vanrednim okolnostima nastave sa obrazovnim procesom i spremno dočekaju izazove osvajanja novih znanja i vještina...

 

Primjena novog koncepta nastave na daljinu koje Ministarstvo prosvjete realizuje pod sloganom „Uči doma“ počela je 23. marta, nekoliko dana nakon prvog otkrivenog slučaja korona virusa u našoj zemlji. Snimljene materijale su emitovale tri televizije RTCG2, UciDoma1 (MNE sport 1) i UciDoma2 (MNE sport 2).

Učionicu i direktnu komunikaciju, jednoglasni su, ništa ne može zamijeniti, ali, zahvaljujući modernim tehnologijama, u uslovima koje je nametnula pandemija onlajn nastava je pravo rješenje.

Većina njih nikada nije ni pomislila da će nekada u karijeri postati televizijske zvijezde. Da će u praznim učionicama, pred kamerama, svojim đacima znanje prenositi preko televizijskih i ostalih ekrana...

Nastavnici nijesu pripremljeni za vanredne situacije, ni obučeni da rade ispred kamere, kaže profesorica engleskog jezika u Gimnaziji „Slobodan Škerović“ Nataša Bešović-Bulatović, ali su, ističe, čitav posao odradili fantastično, organizovali se u vrlo kratkom roku, ne plašeći se kritike i neuspjeha i pokazali da je nastavnik nemjerljiva figura u životu učenika.

Novinari su je zatekli u Gimnaziji, gdje je u toku snimanje časova za prvo tromjesečje, za srednjoškolce, u okviru programa „Uči doma“.

Na vratima učionice naljepnica na kojoj piše - „Tiho, snima se“. Profesorica Bešović-Bulatović završila je sa snimanjem časa i čekala je koleginicu koja treba da nastavi sa svojim časom.

- Podatak da je u prvom krugu za samo sedam dana snimljeno oko 1.700 predavanja iz 17 nastavnih predmeta govori koliki je izazov ovaj projekat i kako smo uspjeli da odgovorimo. Sada je drugačije. Navikli smo na kameru i tišinu u učionici, ali nam nedostaje žamor djece i podignute ruke, dok s druge strane sada već znamo kako da se bolje organizujemo i pripremimo lekcije za snimanje – priča ona.

Kamera im više nije „stranac“, a i učenici su, kaže ona, prilično dobro usvojili koncept onlajn nastave. U „prvom krugu“ ovog programa, ističe profesorica, đaci su bili ažurni, redovno pratili časove, radili domaće zadatke, učili...

- Čini mi se da su nekako u tom četvrtom tromjesečju naglo odrasli i sazreli, samim tim i dali nama vjetar u leđa da i mi, u svakom trenutku, damo svoj maksimum i odgovorimo na izazov pred kojim smo se našli - kazala je Bešović-Bulatović.

 

 

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније