Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

21. 10. 2013. 12:31 >> 09:06
43

VUČINIĆ SIGURAN

Amfilohije predvodi ustanak protiv države

Necrkveno ponašanje mitropolita Amfilohija, u ulogama crkvenog pastira i vrhovnog autoriteta Srpske pravoslavne crkve u Crnoj Gori, direkno je proporcionalno snaženju opozicije crnogorskoj državi, okupljenoj oko Demokratskog fronta, ocijenio je predsjednik Savjeta mitropolije Crnogorske pravoslavne crkve Stevo Vučinić.

"Preosvećeni svakodnevno vrši takozvanu zloupotrebu u sticaju, zloupotrebljavajući protiv nas i naših interesa i civilizacije, i harizmu i autoritet", smatra Vučinić.

Prema njegovim riječima, namjerno i svjesno, koristeći se njima, povjerenu pastvu i klir utvrđuje u vjerskim, političkim i naučnim zabludama oprečnim i pravoslavnoj i istini, uopšte.

"I ne samo riječju nego i djelom potvrđuje da predvodi ustanak protiv ove države, civilizacije i svih nepravoslavnih u zemlji. Ukoliko mu vlasti ne stanu na kraj, neka se ne nadaju da će biti dugoga vijeka", naveo je Vučinić, u izjavi dostavljenoj agenciji Mina.

On je ocijenio da je Hram Hristovog vaskrsenja u Podgorici spomenik feudalnih ambicija beogradske patrijaršije. "Crkvenim objektima kakav je podgorički, pokušavaju da izvrše sveobuhvatni zahvat u kolektivnu memoriju da bi izvršili promjenu kolektivnog duha".

"Pretenciozno, vulgarno i neukusno unutrašnjost su islikali likovima lokalnih popova, preosvećenog proslavili kao ktitora, a kanonizovane likove svetaca zamijenili likovima lokalnih sponzora", kazao je Vučinić.

Prema njegovim riječima, ikonostas su ukrasili ikonama Nemanjićima i svih sedam Petrovića.

"Tako, da hram odiše vulgarnom raskoši u kome se srpstvo proslavlja kao svetinja, a lokalne ličnosti u kojima ono emanira likovno su iskazane na freskopisu sa kvazireligioznim obilježjima", naveo je Vučinić.

On je podsjetio da je nekadašnji predsjednik Crne Gore, Momir Bulatović, javno potvrdio da je Vlada svojevremeno dodijelila srpskoj crkvi za izgradnju, podgoričke saborne crkve, sedam miliona njemačkih maraka.

"Njena izgradnja koštala je više desetina miliona eura. Ima li očitijeg dokaza prezira prema siromašnima i siromaštvu od ovog", kazao je Vučinić.

To je, smatra on, vaseljenski primjer licemjerja da nam o siromaštvu sa oltara tog istog hrama svakodnevno grme vladike i popovi od po 150 kilograma.

"Mnogi od njih poznati su po vulgarnom prikazivanju raskoši stečene otimanjem od priprostih vjernika, iako je siromaštvo kao socijalni ideal, temelj jevanđelja na kome su se zakleli", rekao je Vučinić.

Пратите нас на

Коментари43

Остави коментар
Види још

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније