Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

[ mitropolija.com ]

15. 08. 2020. 18:45 >> 19:00
17

AMFILOHIJE

"Vlastodršci nijesu država, a ja nijesam crkva"

Mitropolit crnogorsko primorski Amfilohije rekao je da vlastodršci nijesu država, kao što ni on nije crkva.

"Crkva je ovaj narod, sveštenstvo, a država je Sveti Petar Cetinjski, Sveti Petar Lovćenski Tajnovidac, Kralj Nikola, i ovaj narod. Ničija nije do zore gorjela, pa neće ni ovih koji su sada na vlasti i izrazio nadu da će i oni skoro proći ili da će ih Gospod urazumiti. Daj Bože da je vječna Crna Gora koja se temelji na vječnim načelima", rekao je Amfilohije na manifestaciji "Trgu od ćirilice" u Herceg Novom.

Amfilohije je kazao da crkva poštuje vlast, ali ne poštuje odluku svakog vlastodršca, dodajući da se vlastodršci, pojedinci ne mogu poistovećivati sa vlašću i državom.

"Ne mogu vlastodršci sebe poistovjećivati sa državom Crnom Gorom, a to je ono što se sad događa", dodao je Amfilohije.

Amfilohije navodi da se pojavila struja neznavenih ljudi koji hoće da stvaraju neku svoju crkvu, kao da crkva na ovim prostorima ne postoji već 800 godina.

"Rekao bih da ovi sada koji stvaraju ovu novu Crnu Goru, koja nije više ni Crna Gora nego Montenegro, i oni znaju da nema Crne Gore bez crkve, pa pošto nemaju snage niti razuma niti savjesti da se vrate, kao što su se mnogi vratili, oni misle da stvore svoju crkvu. Bezumlje kakvoga nema u Evropi, da sekularna i ateistička vlast stvara svoju crkvu", naveo je Amfilohije.

Aktuelna vlast u Crnoj Gori, kaže Amfilohije, ne zna ni šta je crkva ni kakon se stvara, da crkva treba prvo da bude Božija, da živi i da priziva na življenje po vjeri koju je Sveti Sava opisao u svojoj besjedi.

"To je crkva koja ovdje postoji i nije prestala da postoji, iako oni tvrde da je prestala da postoji 1918. kad je Crna Gora prestala da bude nezavisna država, međutim, Crna Gora jeste prestala da bude nezavisna ugradivši sebe u novu međunarodno priznatu državu Kraljevinu Srba, Hrvata i Slovenaca", istakao je Amfilohije

On je dodao da crkva nije nestala, a naročito crkva, koja je po svom ustrojstvu i svemu ostala kakva je bila, a sve njeno monaštvo, sveštenstvo, vjerni narod i Kralj Nikola, bili su srećni zbog obnavljanja Pećke Patrijaršije, navodeći da je Kralj Nikola imao samo jednu zamjerku, a to je zašto sjedište nije u Peći, već u Sremskim Karlovcima.

Пратите нас на

Коментари17

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније