Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

14. 08. 2020. 14:09 >> 14:08

RADNE VJEŠTINE BUDUĆNOSTI

Rožaje: Prilika za zaposlenje šest OSI

Počela je realizacija projekta “Radne vještine budućnosti”, u okviru kojeg će osam osoba sa invaliditetom sa područja Rožaja imati priliku da se u naredna tri mjeseca obuče za rad na konkretnim radnim mjestima, nakon čega će šest učesnika obuke zasnovati radni odnos kod istog poslodavca u trajanju od pet mjeseci.


Projekat “Radne vještine budućnosti”, koji će se sprovoditi do sredine maja 2021. godine, pokrenula je rožajska firma “AcoS” u saradnji sa nevladinom organizacijom “Udruženje paraplegičara” iz te opštine, a podržan je od strane Zavoda za zapošljavanje Crne Gore, sredstvima Fonda za profesionalnu rehabilitaciju i zapošljavanje osoba sa invaliditetom.

Sa konferencije za novinare, upriičene tim povodom danas u Rožajama, direktor Acosa Almer Kalač kazao je da će projekat, u opštem smislu, doprinijeti povećanju zapošljivosti osoba sa invaliditetom kroz sticanje novih znanja i vještina te ubrzati njihovo uključivanje u društvene i radne tokove.

Kalač je objasnio i da će, u toku trajanja programa, šest osoba biti obučeno za rad u štampariji, a dvije za administracijske poslove i dodao da će nakon završetka projekta ta firma zaposliti na devet mjeseci minimum tri osobe.

Predsjednik Udruženja paraplegičara Jasminko Nokić izjavio je da je projekat izazvao veliko interesovanje kod osoba sa invaliditetom i napomenuo da je već formirana grupa od osam ljudi koji će pohađati obuku koja počinje 1. septembra, a završava se 30. novembra.

Hamid Kujević ispred Zavoda za zapošljavanje Crne Gore izjavio je da su rožajski poslodavci aktivni na polju zapošljavanja osoba sa invaliditetom što je rezultiralo zaposlenjem oko 250 osoba koje pripadaju toj populaciji.

On je naglasio i da je na evidenciji Zavoda trenutno 1 950 osoba sa invaliditetom iz te opštine ali da se nada da će se taj broj u kontinuitetu smanjivati.

Na konferenciji je rečeno da će se u toku projektne realizacije paralelno komunicirati sa minimum 60 potencijalnih poslodavaca kako bi se upoznali sa benefitima koje dobijaju prilikom zapošljavanja pripadnika ove ranjive grupe.

Vrijednost projekta je blizu 53 hiljade eura.

Dženana Kuč, dopisnica RTCG iz Rožaja

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније