Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

Objavila M.Mi.

12. 08. 2020. 18:37   >>  18:40

JUVENTAS

''Mladi žele društvo po svojoj mjeri''

Mladi imaju pravo da učestvuju u kreiranju svijeta po njihovoj mjeri, a obaveza onih koji donose odluke je da ih čuju, poručile su, povodom Međunarodnog dana mladih, članice Omladinske radne grupe Juventasa, srednjoškolke Ružica Laković i Nikolina Milić

''Iako mladi žele da se njihov glas čuje, Juventasovo istraživanje iz februara 2020. godine o položaju i potrebama mladih, pokazalo je da 31 odsto ispitanih smatra da mladi nijesu dovoljno uključeni u proces donošenja odluka, a 51 odsto navodi da jesu uključeni donekle, ali nedovoljno'', kazali su iz Juventasa.

Navode da gotovo tri četvrtine ispitanika kaže da mladi nemaju dovoljno uticaja na političke procese i odluke.

''Osnovni principi omladinske politike i rada, koji su prepoznati i Zakonom o mladima, ističu da se aktivnosti iz te oblasti realizuju za mlade i u saradnji sa mladima. Izuzetno je važno omogućiti mladima da aktivno učestvuju u društvenom životu – u školama i mjesnim zajednicama, kao i na opštinskom i nacionalnom nivou'', navode u saopštenju.

Participacija mladih, kako kažu, ne smije se sprovoditi na način da su oni uključeni samo kao ukras u tom procesu, već tako što će se mladima omogućiti da predlažu, iniciraju i sprovode odluke i aktivnosti.

Ističu da je podjednako važno da u kontinuitetu, kroz formalno i neformalno obrazovanje, te aktivnosti različitih aktera u društvu, uključujući i medije, razvijati participativnu kulturu mladih i promovisati prednosti i značaj aktivizma.

''Istraživanje je, takođe, pokazalo da su mladima potrebni omladinski prostori, kulturni, umjetnički i sportski sadržaji, odnosno bioskopi, sportski centri, koncertne hale, omladinski klubovi i pozorišta. Iako su primjetni određeni pomaci u toj oblasti, i dalje je veliki broj mladih uskraćen za navedene prostore i sadržaje, naročito kada su u pitanju opštine na sjeveru Crne Gore. Međutim, čak i neke opštine na jugu države, nemaju dovoljno sadržaja za mlade'', kažu iz Juventasa.

Naglašavaju da čak 69 odsto ispitanika/ca smatra da u Crnoj Gori nema dovoljno kulturno-umjetničkih sadržaja koji su prilagođeni mladima, što, kako kažu, ukazuje na potrebu da se ovom pitanju ubuduće posveti mnogo više pažnje.

''Mišljenje anketiranih srednjoškolaca o formalnom obrazovanju je podijeljeno, imajući u vidu da 46 odsto njih navodi da i jesu i nijesu zadovoljni kvalitetom obrazovnog sistema. A kada je u pitanju neformalno obrazovanje, većina srednjoškolaca/ki smatra da u njihovom gradu ne postoji dovoljno dostupnih obuka iz te oblasti – sekcije, treninzi, seminari, radionice i sl.'', kažu u saopštenju.

Članovi i članice Omladinske radne grupe smatraju da je nezaposlenost jedan od najvećih problema današnjice i da direktno pogađa mlade ljude.

Nevladina organizacija Juventas svim mladim ljudima u Crnoj Gori čestita 12. avgust Međunarodni dan mladih i poziva ih da uzmu aktivno učešće u procesu unapređenja sopstvenog položaja.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније