Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

20. 10. 2013. 15:40 >> 08:21
120

ANALIZA PARADE

Policija na visini zadatka

U Podgorici je završena prva Parada ponosa. Učesnici Prajda, nakon šetnje, evakuisani policijskim maricama. Zabilježeno je više incidenata, a čule su se i detonacije. Jake policijske snage bile prisutne na više lokacija u glavnom gradu. Uhapšeno više lica osoba, dok je povrijeđeno 18 policajaca. Istovremeno, privedeno je oko 60 osoba.

 

U Urgentni blok Kliničkog centra Crne Gore do 15 sati primljen je 21 policajac zbog povreda nastalih tokom sukoba sa huliganima.

Portparol Uprave policije Tamara Popović kazala je za RTCG da je privedeno 60 lica, 39 punoljetnika, dok ih je 21 maloljetno. Policija, kako je kazala, uzima izjave od aktera događaja, nakon čega će se sačiniti službene zabilješke i izvještaj o događaju.

Direktor Urgentnog centra Vladimir Dobričanin kazao je agenciji Mina da se toj zdravstvenoj ustanovi do 15 sati javilo 18 policajaca.

“Jedan ima povredu potkoljenice i on je teže povrijeđen, dok su ostali lakše povrijeđeni”, rekao je Dobričanin.

On je kazao da su svi povrijeđeni pušteni na kućno liječenje. Dobričanin je naglasio da u Urgentni centar do sada nije primljen niko od protivnika ili učesnika Parade.

Konjević: Dalje istrage o huliganima

Ministar unutrašnjih poslova Raško Konjević je kazao da će policija preduzeti dalje mjere prema licima koja su prekršila danas zakon narušavajući javni red i mir, nanoseći povrede policajcima i uništavajući imovinu.

"Uvjeren sam da će i drugi nadležni organi ispratiti aktivnosti policije i efikasnom reakcijom izreći adekvatne kazne prema onima koji su počinili bilo koji delikt svojim huliganskim ponašanjem”, rekao je Konjević.

On se zahvalio svim pripadnicima policije koji su se danas obezbjeđivali Paradu i građanima Podgorice jer su pokazali tolerantnost.

Konjević je povrijeđenim policajcima poželio brz i uspješan oporavak

 

 

 

13:00

Policija je uhapsila više lica, koji su bacanjem kamenica pokušali da probiju policijske kordone i tako dođu do zone u kojoj se održavala Parade ponosa.

 

 

12:27

Raščišćava se glavni gradski bulevar. Kamenovana je redakcija ''Vijesti'', a ima i razbijenih izloga po centru grada.

12:20

Novinarske ekipe i učesnici Parade ponosa evakuisani su u policijski kamp na Zlaticu.

12:13

Opet sukobi policije i huligana kod "Maše", neredi se proširili i u dio grada kod Trgovinske škole.

 

 

12:05

Preko puta RTCG sukobi policije i huligana. Odjekuju i detonacije, a bačen je i suzavac.

11:56

Parada ponosa je završena, a učesnici su evakuisani policijskim maricama. Sukobi su zabilježeni i preko puta zgrade Agencije za nacionalnu bezbjednost. Bačen suzavac. Jak kordon policije je kod pekare Sicilija, prema bulevaru.

 

11:52

Bačen je suzavac ispred Nikića, novi Prajd najavljen za jun iduće godine u Podgorici!

11:49

Ispred zgrade Pobjede su takođe zabilježeni incidenti.

11:30

Policija je bacila suzavac, a nezadovoljni građani uzvratili kamenicama. Gradom se čuju sirene policije.

11:28

Povorka se zaustavila ispred Skupštine Crne Gore. Policija se obračunava sa grupom mladića, kod Alpe bara, u Moskovskoj ulici, na uglu sa bulevarom. Grupa starijih građana krenula je prema mjestu događaja uzvikujući "Ne dirajte nam đecu" i "Hoćemo slobodnu" državu". Helikopter i dalje nadlijeće dio grada oko zgrade Maksim, u kojem se policija sukobila sa grupom mladića.

11:26

Okupljeni građani kod restorana Maša uzvikuju "Batinaši, čuvate pe***, a bijete našu djecu".

 

 

11:21

Grupa mladića pokušala je da probije blokadi, ali ih je policija spriječila u toj namjeri. U dijelu grada prema Maksimu vidi se dim.

11:16

Gradom se čuju detonacije. Povorka se vraća iz pravca stare zgrade vlade prema Kraljevom parku, što je bila polazna tačka.

11:11

Povorka je prešla most Blaža Jovanovića

 

11:00

Učesnici nose transparente na kojima piše "Progres je tolerancija", "Svako ima svoje pravo", "Ponosan jer sam na pravoj strani istorije", "Ljubi pedera", "Ja sam za transformaciju svijesti", "Žena, majka, lezbejka", "I mi navijamo za Budućnost"...

10:56

Povorka ponosa je krenula iz pravca Kraljevog parka prema zgradi stare vlade. U prvom redu su Ljiljana Raičević iz Sigurne ženske kuće i Stevan Milivojević iz LGBT Foruma Progres.

 

10:46

Predstavnik NVO Kvir Montenegro, koja organizacije Paradu ponosa, Doanijel Kalezić, kazao je da sve ide u skladu sa planom, te da policija radi svoj posao. On je uvjeren da na osnovu informacija sa terena može reći da će sve proteći u najboljem redu. U blizini hotela Hilton bačena je i dimna bomba.

10:37

Milan Đurić iz civilnog sektora Srbije pohvalio je Crnu Goru na organizaciji i održavanju Prajda. Rekao je da je ovaj događaj veoma važan sa stanovišta poštovanja ljudskih prava i zaštite LGBT osoba, ali da događaj ne treba vezivati kao uslov za pristupanje EU, kao što se to često u javnosti čuje.

Savjetnica predsjednika Skupštine Crne Gore Sneža Burzan kazala je da vjeruje da će naša zemlja pokazati da poštuje ljudska prava. Ona je kazala da bi bila bam paradi i da nije na funkciji koju obavlja.

 

10:28

U gradu je odjeknula i detonacija, policija provjerava u kojem dijelu grada se desila. Na Paradu je stigao i ministar za ljudska i manjinska prava Suad Numanović, kao i savjetnik premijera za ljudska prava Jovan Kojičić.

10:24

Reporter Portala RTCG sa lica mjesta javlja da su na skupu prisutni novinarka Milka Tadiić Mijović, direktorica Sigurne ženske kuće Ljiljana Raičević, Daliborka Uljarević iz Centra za građansko obrazovanje, Milica Kovačević iz CDT-a, direktorka Centra za razvoj nevladinih organizacija Ana Novakovića, rediteljka Radmila Vojvodić, te direktor CNP-a Janko Ljumović.

Podršku LGBT osobama pružaju i književnik Balša Brković.

10:00

Centar grada, ulice i bulevari su pod policijskom opsadom. To potvrđuje koje su bezbjednosne mjere preduzete kako bi prva Parada ponosa u Podgorici protekla. Helikopteri MUP-a nadlijeću grad, kako bi i iz vazduha situaciju držali pod kontrolom.

Prema saznanjima Portala RTCG, policija je privela nekoliko osoba kod kojih su pronađeni molotovljevi kokteli i šipke. Gradom su raspoređena i vatrogasna kola, a policija pješacima ne dozvoljava kretanje ulicama i bulevarima koji su zatvoreni za saobraćaj.

Naš reporter sa lica mjesta javlja da policija identifikuje i provjerava svakog sumnjivog pješaka.

Organizator prve Parade ponose u Podgorici je NVO "Kvir Montenegro", iz koje su saopštili kako očekuju da će na prajdu biti više stotina učesnika.

 

 

Пратите нас на

Коментари120

Остави коментар
Види још

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније