Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

[ Mina ]

10. 08. 2020. 15:30 >> 15:35

LAZOVIĆ

Liste čekanja za maligne pacijente nema

U Kliničkom centru Crne Gore (KCCG), bez obzira na aktuelnu epidemiološku situaciju, redovno se sprovode operativne procedure kod svih pacijenata sa malignim oboljenjima, kazao je doktor Ranko Lazović i dodao da nema liste čekanja za maligne pacijente.

 

On je rekao da je tačno da je napravljena pauzu od 12 ili 13 radnih dana sa malignom hirurgijom kada je nalet bio najveći zbog posteljnog fonda i zbrinjavanja COVID pacijenata.

„Oni pacijenti koji su krvarili, koji su bili u spletu crijeva, operisani su kao da COVID ne postoji i u tom intervalu“, istakao je Lazović.

Nakon toga su, kako je dodao, nastavili su da rade malignu hirurgiju za sve pacijente.

„Znači i one koji su hitni i one koje nijesu hitni. Više liste čekanja za maligne pacijente u Centru za digestivnu hirurgiju nema“, rekao je Lazović.

Iz KCCG-a kazali su da je prošle sedmice izvedena nova HIPEC intervencija i citoreduktivna procedura kod pacijentkinje koja je imala metastaze u trbuhu.

Operaciju je, kako se navodi, izveo hirurški tim Centra za digestivnu hirurgiju, na čelu sa Lazovićem.

On je rekao da je sa ekipom sa Digestivne hirurgije prije pet dana napravio novu HIPEC intervenciju i citoreduktivnu proceduru.

„To je najsloženija hirurška intervencija u liječenju malignoma trbušnih organa. Radi se o ženi koja je operisana prije dvije godine od karcinoma jajnika“, kazao je Lazović.

Kako je pojasnio, pacijentkinja je imala metastaze po trbušnoj maramici, dva nova tumora u karlici, od kojih je jedan zahvatao debelo crijevo i raširenost na trbušnoj maramici.

„Mi smo napravili operaciju uklanjanja svih tumorskih promjena“, rekao je Lazović.

Prema njegovim riječima, nakon toga su je tretirali citostaticima zagrijanim na 42 stepena u rastvoru od dva litra, (HIPEC znači hipertermička intraoperativna aplikacija citostatika), a zatim preko pumpe u zatvorenom trbuhu citostatici kruže i zalivaju sve površine u trbuhu u trajanju od 60 minuta.

„Sama temperatura djeluje citotoksično, dakle ubija maligne ćelije, plus dva kombinovana citostatika koji pripadaju grupi najagresivnih i povećava se dejstvo onda četrdeset puta u odnosu na date citostatike venskim putem“, pojasnio je Lazović.
On je istakao da se radi o veoma složena procedura koja zahtijeva posebno obučen i stručan kadar.

„Privilegija Kliničkog centra i crnogorskih pacijenata ogleda u tome što navedenu procedure rade samo još nekoliko velikih centara i ne veliki broj hirurga u regionalnim ustanovama, a ni po Evropi“, dodao je Lazović.

Pacijentkinja Milanka Šunjević (67), kod koje je prošle sedmice izvedena nova HIPEC intervencija, zadovoljna je tretmanom u Kliničkom centru.

„Prvi put sam operisala karcinom jajnika 24. septembra 2018. godine, a prvu hemioterapiju sam primila 31. oktobra 2018. Ukupno sam ih primila 32 do 07. jula ove godine“, kazala je Šunjević.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније