Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

07. 08. 2020. 21:16 >> 21:18
17

EPARHIJA PODGORIČKO-DUKLJANSKA

Pozvali Amfilohija na dijalog

Eparhija podgoričko-dukljanska pozvala je Episkopski savjet Pravoslavne crkve u Crnoj Gori i mitropolita Amfilohija Radovića na otvoreni dijalog o rješavanju pravoslavnog crkvenog pitanja.

"Ako smo vjerujući i Hristovi, onda smo pozvani na dijalog, pa i na više od ekumenskog dijaloga, pozvani na zajedništvo i na hrišćansku ljubav i služenje, jer pisano je „Jedan je Gospod, jedna vjera, jedno krštenje, Jedan Bog i otac sviju, koji je nad svima i kroza sve i u svima nama", stoji u otvorenom pismu upućenom Amfilohiju.

U pismu se ističe da u Crnoj Gori postoji značajan broj vjerujućih i dobronamjernih ljudi, kojima je stalo da se riješi pravoslavno crkveno pitanje "na dobrobit i jedinstvo svih pravoslavaca"

Dodaje se da dijalog bi bio posvećen "podtekstu svih mimolaženja", a to je, kako navode, autokefalnost crkve u Crnoj Gori.

"Uskladu sa kanonima pravoslavne crkve i Ediktom o autokefalnosti pravoslavnih crkava, koji je legitimno političko i crkveno pitanje, oko koga je potrebno povesti otvoren dijalog. Po našem dubokom uvjerenju samo je kroz autokefalnost moguće rješenje pravoslavnog pitanja u Crnoj Gori, a ne prostom promjenom naziva crkve. Složićete se da samo ona ”Pravoslavna crkva u Crnoj Gori” koja bira svog poglavara izmedju svojih arhijereja, će imati ispravan Biblijski i apolitičan odnos prema Crnoj Gori, odnosno društvenoj zajednici i biće zaštićena od političkih uplitanja drugih država i crkava, kroz prekogranične eparhije i izbor njenih arhijereja, a preko njih na postavljanje svještenika, djakona i ostalog klira u crkvi. Takva je bila ”Autokefalna pravoslavna mitropolija u Kraljevini Crnoj Gori” do 1918.godine, za čiju se obnovu zalažemo ne odbacujući nikoga, naprotiv", navodi se.

 

Пратите нас на

Коментари17

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније