Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

Pobjeda; Objavio. O.Z.

07. 08. 2020. 07:16   >>  07:19 2

NAREDBA MUP-A

Zabranjena prodaja i upotreba petardi

Petarde u Crnoj Gori odlaze u istoriju. Na osnovu analize koju je uradila radna grupa sačinjena od predstavnika ministarstava unutrašnjih poslova i zdravlja i Uprave policije – 30. jula donešena je naredba o zabrani prodaje i upotrebe petardi.

Naredbu je donijelo Ministarstvo unutrašnjih poslova, a Pobjedi su saopštili da je to urađeno kako bi zaštitili zdravlje građana, prvenstveno zbog toga što je analiza pokazala da se tokom novogodišnjih i božićnih praznika petarde zloupotrebljavaju i da se njima nestručno rukuje, što izaziva povređivanje tih osoba, a među kojima je bilo i maloljetne djece koja su ostala sa trajnim invaliditetom.

"Tokom novogodišnjih i božićnih praznika neće biti prodaje pirotehničkih sredstava drugog razreda – petardi. Ostali pirotehnički proizvodi razreda II (fontane, rimske svijeće, rakete, vulkani) će se naći u prodaji u vremenskom periodu koji je naznačen u Zakonu o eksplozivnim materijama. Ova sredstva će se prodavati u specijalizovanim prodajnim objektima koji moraju ispunjavati propisane tehničke uslove i standarde i mogu se prodavati isključivo osobama starijim od 18 godina", kazali su Pobjedi iz Ministarstva unutrašnjih poslova.

Kako su objasnili, pravni osnov za ovu naredbu nalazi se u članu 45c stav 4 Zakona o eksplozivnim materijama. Ističu i da je naredba donešena sada kako bi potencijalni dobavljači na vrijeme bili obaviješteni i u skladu sa tim organizovali posao.

"Ponavljamo, za novogodišnje i božićne praznike neće biti prodaje pirotehničkih sredstava II razreda – petardi", kazali su iz MUP-a.

Sindikat doktora medicine, pojedine političke partije i građani početkom godine apelovali su na MUP da donese odluku o zabrani prodaje petardi za novogodišnje i božićne praznike.

Svih prethodnih godina uzaludni su bili apeli institucija i stručnjaka da oni koji upotrebljavaju pirotehnička sredstva vode računa o tome kako ih koriste, izričito insistirajući da djeca njima ne rukuju ili da to rade pod nadzorom odraslih.

Tokom novogodšnjih i božićnih praznika eksplozije petardi odliježu crnogorskim gradovima, a nerijetko se dešavalo i da bude više povrijeđenih.

Kako su ranije saopštavali ljekari, usljed nestručne upotrebe petardi najčešće stradaju oči od opekotina i čestica raketa i petardi, ali nijesu bile rijetke ni traumatske amputacije prstiju.

Zdravstveni stručnjaci objašnjavaju i da petarde pored drugih hemijskih sastojaka, sadrže i otrovni selen i da se nakon eksplozije u vazduhu talože otrovni gasovi koje udišemo i koji ostavljaju posljedice po naše zdravlje.

Пратите нас на

Коментари2

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније