Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

Pobjeda; Objavio: O.Z.

06. 08. 2020. 07:18   >>  08:36

HILJADU PLUS

Zdravstveni radnici među prioritetima

U četvrtoj fazi projekta ,,1000 plus" prednost sa ostalim prioritetnim grupama, za kupovinu stanova, imaće crnogorski zdravstveni radnici - kazao je Pobjedi generalni direktor Direktorata za razvoj stanovanja u Ministarstvu održivog razvoj i turizam Marko Čenović. Kako je istakao četvrta faza projekta odvija se planiranom dinamikom i do kraja avgusta raspisaće se javni poziv za banke i ponuđače stanova, nakon kojih će se znati konačni uslovi po kojima građani mogu da riješe stambeno pitanje.

"Imajući u vidu situaciju sa pandemijom COVID19 koja je zadesila cjelokupno društvo, kao i sav teret koji su nosili i koji i dalje nose zdravstveni radnici i zdravstveni saradnici, nakon pažljivog razmtranja i uzimanja u obzir svih okolnosti, odlučeno je da upravo oni, pored postojećih, budu prioritetna lica u četvrtoj fazi projekta „Hiljadu plus“ ", kazao je Čanović i dodao da će se detaljni uslovi o učešću prioriteta biti definisani kroz Javni poziv za građane.

"Stvorili su se formalni uslovi za dalju realizaciju projekta kroz nastavak saradnje sa Bankom za razvoj Savjeta Evrope. Takođe, potpisan je i ugovor sa Procon-om („Project-Consulting“ d.o.o), Jedinicom za implementaciju projekta. Ono što je sigurno za sad, jeste da će uslovi biti ili isti kao u prethodnoj fazi ili povoljniji, a to je kamatna stopa do 2,99 odsto, a cijena po metru kvadratnom do 1.100 eura", kazao je Čanović.

Projekat rješavanja stambenih potreba građana po povoljnim uslovima - Projekat „Hiljadu plus“, predstavlja projekat socijalnog stanovanja za građane sa srednjim i nižim primanjima koji na tržištu ne mogu riješiti stambenu potrebu.

"Uspješna priča Projekta ,,Hiljadu plus" traje još od 2010. godine kada je otpočeta prva faza, a danas, 10 godina kasnije, radi se na realizaciji četvrte. Imajući u vidu zainteresovanost građana da kroz ovaj projekat riješi stambeno pitanje, Vlada je nastavila saradnju sa Bankom za razvoj Savjeta Evrope, u cilju obezbjeđivanja dodatne kreditne linije, koja je omogućila finansiranje nove faze Projekta", kazao je Čanović.

Kako je istakao ukupna vrijednost četvrte faze iznosi 20 miliona eura.

"Kroz kreditni aranžman sa CEB-om obezbijeđena su sredstva u iznosu od 10 miliona eura, dok će se preostalih 50 odsto obezbijediti iz sredstava komercijalnih banaka koje prijave svoje učešće", napomenuo je Čanović.

Podsjeća da je treća faza projekta uspješno završena, u kojoj je 377 domaćinstava riješilo stambeno pitanje, i to: 123 koji pripadaju grupi prioriteta, 110 iz grupe javni sektor, 69 mladih bračnih parova i 75 iz grupe ostali.

Bitno je napomenuti da je do sada, kroz prethodne tri faze, oko 1200 domaćinstava riješilo jedno od najbitnijih životnih pitanja, dok se kroz četvrtu fazu, koja je u procesu realizacije, očekuje da će dodatnih 400 porodica riješiti stambeno pitanje.

"Kada su u pitanju domaćinstva, važno je istaći da smo od početka projekta zadržali jasne kriterijume učešća, kao i to da su svi građani, koji ih ispunjavaju, imali jednaku mogućnost da riješe stambeno pitanje kroz ovaj projekat", kaže Čanović.

Takođe, od samog početka, posebna pažnja je bila usmjerena ka osjetljivoj kategoriji - prioritetnim licima.

"Ukupno je do sada, kroz sve tri faze, 191 prioritetno lice riješilo stambeno pitanje, među kojima su sve kategorija prioriteta ovog projekta, i to: samohrani roditelji (staratelji), lica sa invaliditetom, domaćinstva koja imaju člana koje je lice sa invaliditetom, porodice koja imaju djecu sa smetnjama u razvoju, lica koja su bili mladi bez roditeljskog staranja i lica koja su bila žrtve nasilja u porodici. Ono što nas posebno ohrabruje jeste znatan rast rješavanja stambenog pitanja prioriteta iz faze u fazu. Tako u prvoj fazi imamo 24, u drugoj 44, a u trećoj fazi 123 prioriteta koja danas imaju svoj krov nad glavom", kazao je Čanović koji očekuje da će se ovaj trend rasta nastaviti i u ovoj fazi, a imajući u vidu da uvijek rade na poboljšanju uslova i da osluškujemo potrebe građana,tako da u ovoj fazi upravo među prioritetima će se naći i zdravstveni radnici.

Kampanja

"Javni poziv za investitore, fizička i pravna lica – ponuđače stambenih objekata, kao i Javni poziv za komercijalne banke biće raspisan tokom ovog mjeseca. Kako bi se građani detaljnije upoznali sa uslovima učešća u projektu, neophodno je sprovesti i medijsku kampanju. Za te svrhe, biće objavljen javni poziv za konsultanta u skladu sa pravilima i procedurama koje odobrava Banka za razvoj Savjeta Evrope, a koji će biti odgovoran za uspostavljanje komunikacione strategije kao i razvoj, upravljanje, koordinaciju, sprovođenje i praćenje aktivnosti u dijelu komunikacije sa ciljem promovisanja projekta", kazao je Čanović i na kraju kazao da je sva dokumentacija pripremljena i poslata CEB-u na saglasnost, pa očekuju da će uskoro i raspisati javni poziv za građane, nakon čega počinju sa komunikacionom strategijom.

Građanin će moći da kupi bilo koji stan na tržištu

Kako je napomenuo Čanović novitet u četvrtoj fazi je i ponuda stanova.

"Javni poziv za ponuđače stambenih objekata koji su već izgrađeni, biće stalno otvoren. To znači da će dobitnik vaučera moći da, ukoliko nađe stan na tržištu, a koji zadovoljava sve uslove definisane javnim pozivom, isti da prijavi i kupi kroz Projekat „Hiljadu plus“. Ova novina će doprinijeti znatno većoj ponudi stanova, konkurentnosti, kao i to da će građani moći da riješe stambeno pitanje u onim opštinama u kojima nema stanova u novogradnji", istakao je Čanović.

Očekivanja su kako naglašava da će ova novina doprinijeti i smanjenju cijena u novogradnji.

"Svakako je to i naš cilj, da obezbijedimo najpovoljnije uslove kada je u pitanju cijena po metru kvadratnom i kada je u pitanju kamatna stopa", kazao je Čanović.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније