Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

Objavila M.Mi.

05. 08. 2020. 16:13   >>  16:22 2

DFC

''Vrapci u PG nijesu uginuli zbog 5G mreže''

Iz Digitalnog forenzičkog centra su poručili da vrapci nijesu mogli uginuti od posljedica zračenja 5G mreže, kako mnogi komentarišu, jer se prve instalacije te tehnologije u Crnoj Gori očekuju do kraja 2022. godine. Ornitolog Darko Saveljić za DFC je objasnio da su ptice uginule zbog naglog pada temperature.

''Vijest o uginuću nekoliko stotina vrabaca, usljed nevremena, koje je sinoć pogodilo Podgoricu, izazvalo je mnogo komentara da je za smrt ptica odgovorna 5G mreža. Takvu dezinformaciju je moguće pronaći u komentarima čitalaca na skoro svim crnogorskim portalima i njihovim Fejsbuk stranicama. Na portalima se mogu pročitati komentari da su nadležni tokom večeri iskoristili nevrijeme da krijući postave 5G predajnike, i da se jutros već vide posljedice, kao i da je narod tražio tu tehnologiju koja se „nigdje lakše neće instalirati nego u Crnoj Gori, jer niko ne zna šta je to“, navode u saopštenju.

Ornitolog Darko Saveljić za DFC je objasnio da su ptice uginule zbog naglog pada temperature.

„Vrapci su društvene ptice koje se nakon gniježdenja okupljaju u jata koja mogu brojati po nekoliko stotina. Zajedno traže hranu, piju vodu, zajedno spavaju. Pošto su mladim vrapcima ovo prve padavine nakon izlaska iz gnijezda, oni nijesu očeličeni na ovakvu kišu sa padom temperature od više od 20 stepeni. Jak vjetar imao je smrtonosni faktor rashlađivanja. Kiša je, ko je gledao, padala horizontalno. Sve to je uzrokovalo smrt na stotine njih. Vrlo vjerovatno i drugih vrsta u prirodi, ali su vrapci uz nas pa se odmah otkrije”, kazao je Saveljić.

Iz DFC kažu da ovo nije prvi put da se u crnogorskoj javnosti pojavljuju spekulacije o štetnom uticaju novih tehnologija.

''Tako se 4. aprila, na platformi peticije.online pojavila se Peticija protiv uvodjenja 5G mreže u Crnoj Gori, sa obrazloženjem da su se u zemljama u kojima je već instalirana 5G mreža pojavile brojne posljedice. Obrazloženo je da se tokom samog testiranja 5G – u Holandiji na stotine ptica palo sa neba i uginulo jer se koristi spektar frekvencija koje nijesu podobne ni po zdravlje ljudi, ni po zdravlje prirode'', kažu iz DFC.

Objašnjavaju da se kao i prethodne generacije tehnologije bežične mreže (4G, 3G i 2G), 5G mobilni podaci prenose putem radio talasa.

''Radio talasi su mali dio šireg elektromagnetnog spektra talasa i emituju energiju koja se naziva elektromagnetno zračenje. Radio talasi se nalaze na pri kraju spektra elektromagnetnog zračenja – proizvode samo nejonizujuće zračenje (vrsta elektromagnetnog zračenja koja ne poseduje dovoljno energije kojom bi mogla izazvati jonizaciju, odnosno uklanjanje elektrona iz atoma). To znači da ovi talasi ne mogu da oštete DNK u ćelijama, za razliku od  talasa sa višim frekvencijama (kao što su gama zraci, rendgenski zraci i i ultraljubičasto svijetlo) koji mogu uzrokovati promjenu u DNK ćelije'', navode iz DFC.

Пратите нас на

Коментари2

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније