Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

[ Objavila B.B. ]

05. 08. 2020. 12:02 >> 12:03

SIMOVIĆ

Za ratare i povrtlare 1,1 miliona eura podrške

U okviru ovogodišnjih mjera za razvoj povrtarstva i ratarstva Vlada je do danas isplatila 1.136.000 eura bespovratne podrške za 1.423 poljoprivrednika iz 21 opštine. Takođe, u zahtjevnim uslovima pandemije COVID 19, obezbijeđena je stabilnost tržišta, istakao je predstavljajući rezultate mjera, danas u Golubovcima, potpredsjednik Vlade i ministar poljoprivrede i ruralnog razvoja mr Milutin Simović.

Simović je pres konferenciju održao na imanju uzornog poljoprivrednog proizvođača Radomira Dobrovića, u selu Bistrica.

Za Golubovce i Tuzi bespovratna podrška od 300.000 eura

Kroz javni poziv za podršku povrtarstvu za ovu godinu podržano je ukupno 438 proizvođača iz 16 opština, koji su uložili skoro milion eura i ostvarili bespovratnu podršku od 413.000 eura.
Ulaganja su se odnosile na kupovinu sjemena, rasada, folije, dok je podrška iznosila od 40 do 50 odsto.

Oko 28 odsto ili 122 korisnika podrške su iz gradske opštine Golubovci. Oni su za ulaganja vrijedna oko 247.000 eura ostvarili bespovratnu podršku od 107.000 eura.

Kako ističu u Ministarstvu poljoprivrede, proizvođači iz susjedne opštine Tuzi ove godine, njih 174 ili 39,7 % od ukupnog broja podržanih, uložili su 471 hiljadu eura i ostvarili podršku od 193 hiljade.

"Golubovci i Tuzi zajedno imaju 296 korisnika podrške, odnosno 68 % od ukupnog broja, sa ulaganjima od 718 hiljada eura i podrškom od 300 hiljada. Ove godine vrijedni proizvođači su zasnovali proizvodnju povrća na oko 750 hektara od čega 45 hektara pod plastenicima“, saopštio je Simović.

Samo kroz ovu mjeru podrške, u periodu od 2017-2020. godine, kako je dodao, realizovane su investicije u povrtarstvu vrijedne 3,9 miliona eura za koje je isplaćena bespovratna podrška od oko 1,7 miliona, a preko 70 odsto korisnika ove podrške je sa područja Golubovaca i Tuzi.

Govoreći o izazovima koje je donijela pandemija, potpredsjednik je istakao da je Vlada pažljivo pratila i analizirala izazove sa kojima su se suočavali poljoprivredni proizvođači i preduzetnici i u okviru II paketa mjera donijela poseban set podrške namijenjen poljoprivredi, vrijedan 17 miliona eura.

"Uspjeli smo da sačuvamo stabilnost tržišta i u ovim zahtjevnih uslovima. Početkom juna, kada je došlo do zasićenja tržišta krompirom i lubenicom, Ministarstvo je preventivno reagovalo i pokrenulo mjeru Intervencija na tržištu koja podrazumijeva povlačenje, skladištenje i pomoć u distribuciji viškova proizvoda, čime je obezbijeđena stabilnost tržišta i sa aspekta cijena i ponuđenih količina, a samim tim i spriječeni poremećaji“, kazao je Simović.

Izvezeno 2.000 tona lubenice

Simović je saopštio i da su pronađena i alternativna tržišta za izvoz lubenice, čime je domaće dodatno rasterećeno.

"Ove godine je do danas izvezeno oko 2.000 tona lubenice, što je uvećanje u odnosu na prošlu godinu za 84 odsto. Uvoz paradajza je smanjen za 37, kupusa 55, salate 75, krastavca 30 i tikvice za 45 procenata. Dakle, nije bilo poremećaja koji su mogli dovesti u pitanje održivost proizvodnje i značajno ugroziti dohodak proizvođača“, poručio je Simović.

Podsjetio je i da je jedna od mjera u okviru II paketa podrške bila i avansna isplata 80 % direktnih plaćanja u stočarstvu i biljnoj proizvodnji u iznosu od 3,3 miliona eura, koja je realizovana još 30. aprila.

On je najavio i da će narednih dana proizvođači dobiti i preostalih 20 odsto direktne podrške za biljnu proizvodnju, za šta je iz Agrobudžeta opredijeljeno još dodatnih više od 200.000 eura.

Vlada je, kaže Simović, u okviru III paketa ekonomskih mjera kreirala Koncept brzih prodora u poljoprivredi, čijom će realizacijom crnogorska poljoprivreda u značajnoj mjeri zadovoljiti domaće potrebe za hranom.

"Na taj način iskoristićemo naše brojne izdašne potencijale i stvoriti uslove za dalji razvoj u oblasti poljoprivrede, dalje snaženje konkurentnosti i otvaranje brojnih radnih mjesta. To su nove šanse za brojne proizvođače i preduzetnike i siguran sam da će ih oni iskoristiti za svoj i napredak naše države“, poručio je Simović.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније