Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

Pobjeda; Objavio, O.Z.

04. 08. 2020. 07:13 >> 07:15
1

ĆIPOVIĆ

Koeficijenti za zaposlene u sudstvu moraju biti veći

Zaposleni u sudstvu dobili su prošle godine nezavisni Sindikat sudstva koji je osim poboljšanja materijalnog statusta svojih članova odnedavno pokrenuo inicijativu povećanja zarada i potpisivanje posebnog kolektivnog ugovora u ovoj grani.

Kako je Pobjedi kazao predsjednik ovog Sindikata Nikola Ćipović u ovoj organizaciji su svjesni situacije u kojoj se našla naša država usljed svjetske pandemije izazvane oboljenjem kovid-19.

Nezavisnost

"Sudstvo kao nezavisna grana vlasti dobila i nezavisni sindikat. Postoji prostor, naravno kada se naša ekonomija oporavi, za povećanje zarada u sudstvu. Nijesmo zadovoljni materijalnim položajem, jer namještenici i savjetnici imaju jako mala primanja za obim posla koji obavljaju", precizirao je Ćipović.

On pojašnjava u grupi poslova D u članu 22 Zakona o zaradama postoji mogućnost da: izuzetno od stava 1 ovog člana, za zaposlene u sudu, Državnom tužilaštvu i Sekretarijatu Tužilačkog savjeta koji su raspoređeni na radnim mjestima iz Grupe poslova D, koeficijenti složenosti poslova utvrdiće se aktom ministarstva nadležnog za poslove pravosuđa na koji saglasnost daje Vlada.

"Upravo u ovom stavu Sindikat vidi šansu, jer naši zahtjevi su realni i smatramo da koeficijenti za zaposlene u sudstvu moraju biti veći", pojašnjava Ćipović.

Kako je podsjetio, 2016. godine Sindikat je uspio da poveća koeficijente za zaposlene sa srednjom školom za 0,45 odsto, dok za visokoškolce to nijesu uspjeli.

"Sindikat će nastaviti u narednom periodu borbu za povećanje zarada. Naši zahtjevi su realni i dosadašnja saradnja sa našim poslodavcima nam uliva optimizam da ćemo uspjeti da poboljšamo materijalni status zaposlenih u sudstvu. Svjesni smo situacije u kojoj se ekonomija i budžet naše države nalaze usljed pandemije kovida-19 i imaćemo razumijevanja za sve naredne korake i odgovore", kaže Ćipović.

Nedavno su dogovorili da korišćenje godišnjih odmora bude regulisano na način da svaki predsjednik suda obezbijedi zaposlenom da koristi ovo zakonsko pravo, shodno članu 83 Zakona o radu.

"Sudovi su i u otežanim uslovima zbog pandemije korona virusa u prvom polugodištu postigli dobre rezultate. Izuzetno je otežan rad iz razloga što su zaposleni u sudovima u svakodnevnom kontaktu i komunikaciji sa strankama", navodi Ćipović.

Dodaje da će u septembru početi pregovore o posebnom kolektivnom ugovoru za zaposlene u sudstvu kojim će riješiti mnoge probleme, među kojima i plaćanja dežurstava, zimnice i drugo.

Članstvo

Prema njegovim riječima, Sindikat sudstva od osnivanja jača iz dana u dan.

"Sindikat ima više od 1.000 članova i njime je obuhvaćeno 70 odsto sudstva. Sindikat sudstva sačinjavaju: Vrhovni sud, Sudski savjet, Privredni, Apelacioni, Upravni i Viši sud u Podgorici, te osnovni sudovi - Podgorica, Ulcinj, Herceg Novi, Cetinje, Nikšić, Pljevlja, Rožaje, Kotor i Berane", kaže Ćipović, uz apel preostalim sudovima da se priključe Sindikatu i da kroz jedinstvenu borbu i zalaganje poboljšaju status zaposlenih u sudstvu.

Napominje i da imaju i dobru komunikaciju sa Vrhovnim sudom i Sudskim savjetom i njihovu podršku.

Pokrenuće inicijativu za gradnju stanova na sjeveru i jugu zemlje

U Podgorici je 20. maja upriličena svečanost povodom uručenja ključeva i završetka stambenih jedinica za zaposlene u sudstvu. Stanove, podsjeća Nikola Ćipović, po cijeni od 626 eura za kvadratni metar dobilo je 130 zaposlenih, od čega su 62 stana dodijeljena sudijama, a 68 službenicima.

"Gradnja dvije stambene zgrade na Starom aerodromu završena je prije roka, za godinu i osam mjeseci, a koštala je 7,15 miliona eura. Sindikat sudstva Crne Gore pokrenuće inicijative da se ovakvi projekti nastave i u budućnosti i ne samo za zaposlene u Podgorici, već za zaposlene na sjeveru i jugu naše države", kaže Ćipović.

Najavio je i da kada prođe kovid kriza planiraju da, zajedno sa Vrhovnim sudom i Sudskim savjetom, izdejstvuju da Ministarstvo pravde i Ministarstvo finansija dozvole povećanje davanja za rješavanja stambene problematike zaposlenih u sudstvu.

Пратите нас на

Коментари1

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније