Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

03. 08. 2020. 13:40   >>  13:42

UOČI REMONTA

Spašena zaostala količina ribe iz kanala Perućice

Elektroprivreda Crne Gore, u saradnji sa Sportsko-ribolovnim klubom Nikšić-NK, organizovala je akciju spašavanja dijela zaostale ribe u hidroenergetskom sistemu "Perućica", nakon zatvaranja Sistema zbog početka redovnog godišnjeg remonta Hidroelektrane.

 

Kako je saopšteno iz EPCG, tokom akcije je iz kanala, a nakon početka pražnjenja dovodnog sistema i brzog oticanja vode, izvađena određena količina ribe i vraćena u matična jezera.

"EPCG je svjesna važnosti održavanja ribljeg fonda u vještačkim akumulacijama, stvorenim prvenstveno za potrebe proizvodnje električne energije u HE 'Perućica'. U tom smislu, a u skladu sa Zakonom o slatkovodom ribarstvu EPCG je, kao i prethodnih godina, u obavezi da isplati Sportsko-ribolovnim klubom 'Nikšić-NK' odredjena sredstva koja su usmjerena na održavanje i očuvanje ribljeg fonda, odnosno ekosistema u akumulacionim jezerima", navodi se u saopštenju.

Direktor HE "Perućica" Dragan Čizmović kazao je da je EPCG, kao odgovorna kompanija, potpisala Ugovor sa Sportsko-ribolovnim klubom iz Nikšića o izlovu ribe i njenom vraćanju u matična jezera.

“Već smo preduzeli konkretne korake da trajno riješimo ove poteškoće tako da smo na javni poziv dobili ponudu o Republičkog zavoda za urbanizam i projektovanje iz Podgorice koja će pripremiti projektnu dokumentaciju za izgradju tzv. ribo-odbojnika. Nakon potpisivanja ugovora očekujemo brzu realizaciju posla čime će se na kvalitetan način spriječiti da riba iz jezera odlazi u kanale“, naglasio je Čizmović.

Redovni godišnji remont  HE "Perućica" počeo je danas, a potpuna obustava rada u Elektrani potrajaće do kraja avgusta. Punjenje dovodnog sistema, nakon završenog remonta, očekuje se od 1. septembra.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније