Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

[ Objavila B.B. ]

03. 08. 2020. 13:54   >>  13:55

SMJEŠTAJ ZA 60 OSOBA

Otvoren Centar za prihvat migranata na Božaju

Centar za prihvat stranaca koji traže međunarodnu zaštitu otvoren je danas na Božaju, a u njemu će moći da se smjesti 60 osoba.

Kako je poručio ministar unutrašnjih poslova Mevludin Nuhodžić, Crna Gora kao zemlja kandidat koja je otvorila sva pregovaračka poglavlja,iskazuje snažnu posvećenost prema potrebama ugroženih lica koja su prisiljena da napuste svoje matične države i to čine na odgovoran i human način, poštujući ljudska prava i primjenjujući evropske standarde.

Ministar je saopštio da je predviđeno da Centar funkcioniše u okviru Direkcije za prihvat u Ministarstvu unutrašnjih poslova.

Nuhodžić je iskazao posebnu zahvalnost Delegaciji Evropske unije koja je obezbijedila značajna finansijska sredstva za uspostavljanje ovog kontejnerskog naselja, kao i Komesarijatu Ujedinjenih nacija za izbjeglice (UNHCR), Međunarodnoj organizaciji za migracije (IOM) i Predstavništvu Dječjeg fonda Ujedinjenih nacija (UNICEF) na pružanju značajne podrške.

"Tako na najbolji način afirmišemo evropske perspektive Crne Gore, utemeljene na dosadašnjoj uspješnoj primjeni najboljih iskustava u oblasti integrisanog upravljanja migracijama i azila“, kazao je Nuhodžić.

Ministar je naglasio da dalje unapređenje uslova za boravak stranaca koji traže međunarodnu zaštitu ostaje u vrhu prioriteta Ministarstva unutrašnjih poslova. Iz kapitalnog budžeta obezbijeđeno je 470.000 eura, dok je iz IPA fonda opredijeljeno 400.000 eura, za rekonstrukciju bivše karaule "Božaj" i izgradnju modernog centra za prihvat na ovoj lokaciji.

Nuhodžić je kazao da su prihvatni centri u Spužu i na Božaju jedan od pokazatelja spremnosti Vlade Crne Gore i države Crna Gora da migrantima pruže sigurno utočište, težeći da se i na taj način legitimišemo kao društvo evropskih vrijednosti u kojem se poštuju ljudska prava svih, bez izuzetka.

Šef Sektora za saradnju u Delegaciji Evropske unije Herman Špic je naglasio da Crna Gora, uprkos svim izazovima s kojima se suočava, pokazuje odlučnost da migrante primi s poštovanjem i uvažavanjem.

"Evropska unija je sa 400.000 eura pomogla uspostavljanje Tranzitnog prihvatnog centra. Uskoro ćemo finansirati još jedan značajan regionalni projekat, u okviru kojeg je za Crnu Goru namijenjeno oko 700.000 eura za medicinsku, socijalnu, psihološku i tehničku podršku licima kojima je potrebna međunarodna zaštita. Projekat je neposredan odgovor na tekuću COVID-19 pandemiju koja je pogodila najranjivije grupe. Evropska unija ostaje posvećena pružanju podrške crnogorskim institucijama, međunarodnim organizacijama i agencijama u izazovu pružanja adekvatne podrške migrantima i azilantima“, zaključio je Špic.

Događaju su prisustvovali i Roberta Monteveki, predstavnica UNHCR-a u Crnoj Gori, Dušica Živković, šefica Kancelarije IOM-a, Nela Krnić, koordinatorka Programa dječje zaštite u Predstavništvu UNICEF-a, predstavnici civilnog sektora NVO Pravni centar i NVO Građanska alijansa, kao i predstavnici Crvenog krsta.

 

 

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније