Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

[ Objavila B.B. ]

02. 08. 2020. 14:10 >> 14:09

NOVI ZAKON

Nikšiću godišnje dva miliona na ime korišćenja akumulacija

Opština Nikšić će na osnovu novih odredaba Zakona o finansiranju upravljanja vodama, koji je usvojen u četvrtak, ostvariti dodatne godišnje prihode od oko dva miliona eura, kao naknadu na ime korišćenja akumulacija.

Izmjene Zakona, kako ističu u saopštenju Ministarstva poljoprivrede, propisuju znatno pravedniju rapodjelu naknada opštinama na ime korišćenja akumulacija.

"Da bi se izvršila pravilna raspodjela naknada kao i valorizacija prostora ocjena je da je neophodno uvesti i obavezu plaćanja naknada po osnovu površine potopljenog korisnog zemljišta koje bi u slučaju da nije potopljeno moglo da se koristi u svrhe razvoja poljoprivrede, gradske i druge infrastrukture. Možemo konstatovati da će primjena Zakona o finansiranju upravljanja vodama omogućiti mnogo pravičniju raspodjelu sredstava za korišćenje akumulacija, a što će konačnom biti značajan benefit za jedinice lokalne samouprave pa i za državu", istakao je potpredsjednik Vlade Milutin Simović.

Zakon propisuje da Elektroprivreda Crne Gore na ime naknada, kao korisnik akumulacija, godišnje Opštini Nikšić uplaćuje oko dva miliona eura.

"Ovaj zakon znači ispravljanje istorijske nepravde prema opštini Nikšić, koja je najveće svoje površine podarila Elektroprivredi Crne Gore za akumulacije na bazi kojih Elektroprivreda proizvodi energiju i prodaje je. Red je da opština na bazi te plavljene površine dobije redovnu godišnju finansijsku naknadu. Finansijska naknada za budžet opštine na godišnjem nivou biće oko dva miliona eura", naglasio je Simović.

Tokom rasprave u Skupštini Crne Gore potpredsjednik Simović je izrazio uvjerenje da će ovo uvećanje prihoda Opštine omogućiti dodatna ulaganja u lokalnu infrastrukturu, kako bi se nastavio pozitivan trend razvoja Nikšića.

"Lokalni budžet dobiće potrebna sredstva koja će ubrzati inače dobar razvojni zamah koji se već uveliko vidi u Nikšiću i građani Nikšića to već dobro prepoznaju i građani Nikšića to dobro cijene", zaključio je Simović.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније