Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

[ Objavila B.B. ]

02. 08. 2020. 12:33   >>  12:34 1

MJEŠTANI KRALJSKIH BARA

Povući će se jedino kada "Dekar" odustane od gradnje MHE

Mještani Kraljskih Bara nadomak Kolašina ostaju pri svom stavu da neće dopustiti devastaciju tokova rječica Ljubaštica, Crnja i Čestogaz, koje su od sredine jula predatorski napali privilegovani investitori, a ostaje i dalje nejasno šta je to što je Vladu opredijelilo na poduhvat da produži štetan Ugovor o koncesiji, ističu u Mjesnoj zajednici.

Kako su podsjetili, investitor "Dekar" iz Podgorica dobio je prvi koncesioni ugovor 2008. godine, građevinsku dozvolu 2011. godine, te da do ovog ljeta nije gradio i radio na lokalitetu.

"Odavno su sve dozvole istekle, a proteklo vrijeme od devet godina i novi zakoni svakako zahtijevaju reviziju svih dozvola, pa i koncesije. Zato nam nije jasno, ako nije bilo gradnje do ovog ljeta, kako je neko 2017. godine iz Uprave za inspekcijske poslove mogao da konstatuje da su radovi u toku III faze koja zahtijeva završen projekat i upotrebnu dozvolu, a da sve to zapravo nije postojalo, jer se tek u julu 2020. godine počelo sa radovima koji su daleko od III faze. Na osnovu pogrešno datih nalaza inspekcije u 2017. godini, za što treba tražiti odgovornost insektora iz UIP, Ministarstvo ekonomije je dovedeno u pravnu zabludu na osnovu čega je krajem prošle godine produžilo štetan ugovor o koncesiji sa ovim investitorom", pojašanjava se u saopštenju predsjednika MZ Kraljske Bare Milovana Miša Labovića.

Mještani su se, kako se dodaje, sa ovim upoznali prije nedjelju dana kada su na terenu uočili kamione sa cijevima koje su istovarane duž riječnog korita jedne od ovih rječica.

Iako su znali da je koncesionar 2008. godine dobio koncesiju, a 2011. dozvolu za gradnju već tada je bilo nezadovoljstva među mještanima koji su bili odlučni da takvo nešto ne dozvole.

"Kako gradnje nije bilo do ljetos, mještani su vjerovali da se investitor mudro povukao, da neće biti gradnje. Vjerovali smo tada, a i sada da nema kapaciteta na ovom lokalitetu za gradnju postrojenja kakvo je mini hidroelektrana. Nema mjesta takvoj gradnji ni na jednoj od 'divljih' netaknutih, nedostupnih crnogorskih rječica sa pitkom vodom od kojih su ove naše, izvorišne pritoke Tare koja je još uvjek pod zaštitom UNESCO, iako je već ranjena i devastirana izgradnjom autoputa. Tada se zbog njene devastacije digla opravdana galama, a šef regionalne kancelarije Svjetskog fonda za prirodu (WWF) Deni Porej je i sam prilikom devastacije Tare za Radio Slobodna Evropa izjavio 'da se nešto ovako ne radi u nečemu što je dragulj tvoje zemlje. Ovaj slučaj je eklatantan primjer nebrige i pogrešno po svakoj tački i po svakom principu'", napominju u MZ.

Nezadovoljni mještani su kroz zahtjeve putem medija i pisanim dopisima brojnim institucijama apelovali i tražili da se svi započeti radovi na izgradnji MHE hitno zaustave, da se postavljene cijevi hitno uklone sa iskopa i terena, kao i uklanjanje započetih radova na vodozahvatu
da se vodotok rijeke Čestogaz vrati u prvobitno stanje i izvrši nivelacija terena, kao i regulacija samog riječnog korita koje je radovima narušeno.

"Tražimo i da se hitno izvrši raskid svih koncesionih ugovora sa investorom i izvođačima radova na MHE Crnja, Čestogaz i Ljubaštica, da Vlada Crne Gore i Skupštine Crne Gore izglasaju zakon o konačnom ukidanju izgradnje MHE na svim crnogorskim rijekama i vodotocima", zaključuje Labović.

Пратите нас на

Коментари1

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније