Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

Objavila: J.B.Č.

30. 07. 2020. 12:44   >>  12:48 1

PORUKA FEJZIĆA

Bajram bez hadža i bajram namaza

Reis islamske zajednice u Crnoj Gori Rifat ef. Fejzić u svojoj poruci povodom predstojećeg Kurban bajrama kazao je da taj praznik ove godine ta vjerska zajednica dočekuje bez hadža i bajram namaza u džamijama.

Draga braćo i sestre,

Allahovom voljom stupamo u blagdane Kurban bajrama – najradosnijeg praznika u islamskoj tradiciji. Odlikuje ga radost hadžiluka i kurbana, neiscrpnih resursa duhovnog pročišćenja i spone vjernika sa Uzvišenim Stvoriteljom. Oba obreda bude potisnute misli i samoprijekor: Zašto su nam se omakla neka loša djela i zašto smo propustili neka dobra djela?

Vjera u Allahovu, dž.š., milost nada je vjerniku i kad savjest zakasni. Bajramski dani nam donose upravo tu radost i ohrabrenje za novi iskorak bez grijeha. To su dani koji nas prisjećaju na snažnu vjeru praoca monoteizma, Ibrahima, a.s., njegovu spremnost na najveću žrtvu-kurban i Božiju milost prema njemu. Ibrahim, a.s., izabrao je ljubav prema Bogu iznad samoljublja, poslanstvo iznad porodice, savjest iznad instinkta, Ahiret iznad dunjaluka. Kurban kakav mi prilažemo Allahov je dar i zamjena za Ibrahimovu, a.s., spremnost.

Njegov smisao jeste da je ljudski život svijet, te da ne može biti žrtvovan ni za kakve vrijednosti i ciljeve!

Priča o bajramu jeste priča o ljubavi prema Bogu i čovjeku kao odabranom stvorenju, o slobodi i jednakosti ljudskih bića, priča o požrtvovanju dostojnog cilja, empatiji i solidarnosti. Ipak, i pored toga što su ove vrijednosti utkane u sve monoteističke religije, pa i u savremene političke ideologije, globalnim narativom dominiraju pohlepa, sebičnost i licemjerje. Ovaj paradoks mora zabrinuti sve nas. Aktuelna pandemija koronavirusa ponavlja nam da čovjek nije tvorac i gospodar prirode, već samo njen dio. Jedino je ljudski rod obdaren razumom koji nam govori da je krajnje vrijeme za uspostavljanje harmonije između čovjeka i prirode, između duhovnog i materijalnog. Pazite na umjerenost pa ćete postići ono što želite, kaže se u hadisu.

Dragi vjernici,
Bajram je praznik koji štiti čovjeka dajući mu dostojanstvo i smisao. On je prilika za snaženje porodičnih, prijateljskih i komšijskih veza. Iako, iz poznatih razloga, ovaj Bajram dočekujemo bez hadža i bajram namaza u džamijama, naše su misli okrenute ka Kibli i prožete dovama da Časna Kaba i naše džamije ostanu otvorene do Sudnjega dana.

Neka naše molitve u Bajramu budu primljene. Neka nas Allah, dž.š., zaštiti od svakog zla i neka nam pomogne da se mijenjamo na bolje.

Uz ove dove svim muslimankama i muslimanima u zemlji i dijaspori čestitam Bajram!

Bajram šerif mubarek olsun! Gezuar kurban Bajramin!

Пратите нас на

Коментари1

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније