Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

20. 02. 2013. 10:24 >> 10:22
1

AFLATOKSIN

Šta je ustvari aflatoksin i kako je dospio u mlijeko?

Aflatoksin je proizvod razvoja plesni Aspergillus flavus. Javljaju se u predjelima sa vlažnom klimom, ali kao posljedica suše. U Srbiji se pojavio u kukuruzu tokom sušne 2012. godine i stručnjaci su procijenili da je 70 odsto roda zatrovano.

Aflatoksin je u organizam krava dospio preko kukuruza koji se koristi kao ishrana stoke. Aflatoksini koji se nalaze u mlijeku najjači su poznati kancerogen u prirodi.

U Srbiji je dozvoljena količina aflatoksina u mlijeku 0,05 mikrograma po kilogramu, u EU 0,025, dok je u Mađarskoj potpuno zabranjen.

Da bi se napravio kilogram sira, potrebno je najmanje 3,5 litra mlijeka, što znači 3,5 puta više potencijalno zaraženog mlijeka i isto toliko veću opasnost po zdravlje ljudi.

Kada jednom uđu u lanac ishrane, aflatoksini se teško uništavaju.

Odrasle osobe imaju visoku toleranciju na aflatoksine, pošto su široko rasprostranjeni u prirodi. Ipak, ukoliko ste stalno izloženi njegovom dejstvu, opasnosti su veće, a najčešća bolest koja se javlja je rak jetre.

Stočnoj hrani i koncentratima mogu da se dodaju određeni minerali koji omogućavaju da životinja kroz izlučevine izbaci otrov iz organizma i ne veže ga u meso.

Pošto je stočna hrana zatrovana zaraženim kukuruzom, ovaj kancerogen će se pojaviti u svim proizvodima koji su nastali kao posljedica koznumiranja zatrovane hrane: u mlijeku, siru i drugim mliječnim proizvodima. Potrošači ni po ukusu ni po mirisu ne mogu ni da posumnjaju da su mlijeko i druge namirnice toksične.

Toksični efekti primarne akutne mikotoksikoze se manifestuju kao upalne promjene na organima za varenje. Akutne aflatoksikoze se odlikuju naglim pogoršanjem stanja organizma, unutrašnjim krvarenjem i smrću. Ipak, da bi došlo do ovakvih promjena mora se unijeti izuzetno velika količina aflatoksina.

 

Izvor: Blic

Пратите нас на

Коментари1

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније