Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

Objavila M.Mi.

28. 07. 2020. 12:02   >>  22:02 5

DONACIJA EU

Stiglo 86 respiratora i zaštitna oprema

U Crnu Goru je dopremljen četvrti kontigent medicinske opreme, koji sadrži 86 respiratora i preko 235.000 komada lične zaštitne opreme za potrebe zdravstvenog sistema. Donacija je dio projekta Evropske unije za hitnu podršku Crnoj Gori u borbi protiv Covid-19, ukupne vrijednosti 3 miliona eura, a koji sprovodi Kancelarija UNDP u Crnoj Gori.

 

Od početka projekta, od aprila do danas, isporučeno je ukupno 100 bolničkih respiratora, 10 savremenih rendgenskih uređaja i preko 400.000 komada lične zaštitne opreme, uključujući hirurške maske, rukavice, kape, zaštitna odijela, kecelje, naočare, navlake za obuću, itd.

Povodom primopredaje opreme, šef Delegacije Evropske unije u Crnoj Gori, ambasador Aivo Orav istakao je da donacija stiže u pravi čas, kada se Crna Gora suočava sa drugim talasom epidemije.

„Respiratori će značajno unaprijediti kapacitete crnogorskog zdravstvenog sistema, kako bi se sačuvali životi najugroženijih pacijenata. Međutim, iskreno se nadam da neće nužno biti svi u upotrebi.“

 

Ambasador Orav podsjetio je da je EU obezbijedila 50 miliona eura kao dugoročnu podrškuza zdravstvo, ekonomski oporavak, preduzetništvo i biznis, kao i druge sektore pogođene krizom.

„Omogućili smo i dodatnih 60 miliona eura za kredite po izuzetno povoljnim uslovima, kako bismo podržali ekonomsku stabilnost zemlje. Takođe, planiramo i izgradnju dvije nove klinike u okviru Kliničkog centra Crne Gore, za zarazne bolesti i dermatovenerologiju. Obim naše podrške Crnoj Gori, u periodima kada su sve države članice EU pogođene krizom koju izaziva pandemija, jasan je dokaz iskrenosti i snage našeg partnerstva. Crna Gora može da računa na podršku EU i njenih građana, i u dobrim i u teškim vremenima!“, zaključio je Orav.

Potpredsjednik Vlade, Milutin Simović je kazao da Crna Gora, kao i brojne države, i dalje odolijeva izazovu epidemije Covid- 19.

“Uvjerenje u konačni uspjeh je utemeljen je na zajedničkoj odgovornosti i doprinosu svih – od nadležnih institucija do svakog pojedinca koji poštovanjem mjera daje svoj doprinos. Naš optimizam ojačan je i snažnom podrškom, solidarnošću i partnerstvom sa našim saveznikom i prijateljem – Evropskom unijom, koja je donirala novih 86 respiratora i 235.000 komada zaštitne opreme. Ovo je podrška ujedinjene, snažne i odlučne Evrope i svih njenih građana, koji Crnu Goru vide kao svog prijatelja i budućeg člana” istakao je potpredsjednik Simović.

Potpredsjednik je iskazao uvjerenje da će i ova vrijedna podrška biti dodatna motivacija za podizanje odgovornosti, zajedništva i poštovanja mjera koje se donose za dobrobit zdravlja svih građana. “Već smo jednom pokazali kako se pobjeđuje u ovom izazovu. Pokažimo to ponovo”, pozvao je Simović i zahvalio Delegaciji EU u Crnoj Gori, ambasadoru Oravu i Kancelariji UNDP na realizaciji ovog projekta.

Miodrag Dragišić, pomoćnik stalne predstavnice UNDP u Crnoj Gori istakao je da koliko god da je pandemija uzdrmala cijeli svijet, istovremeno je pokazala koliko je bitan duh zajedništva i djelovanje udruženim snagama kako bi se prevazišli izazovi i ublažili negativni efekti.

„U prilog tome svjedoči i ovaj današnji događaj. Ovo je četvrta isporuka medicinske opreme, ujedno i potvrda solidarnosti i čvrstog partnerstva između Delegacije Evropske unije, Vlade Crne Gore i Programa Ujedinjenih nacija za razvoj (UNDP).“

On je dodao da je ovo samo dio kontinuirane podrške koju UNDP pruža Crnoj Gori u odgovoru na epidemiju.
„Posebnu pažnju usmjerićemo na dugoročno jačanje kapaciteta zdravstvenog sistema, kroz proces digitalizacije, kako bi se osigurala što kvalitetnija zdravstvena zaštita građana, a medicinskom osoblju omogućilo brže i efikasnije pružanje zdravstvenih usluga. Takođe, UNDP će nastaviti da pruža podršku i u dijelu socio-ekonomskog oporavka, koji tek predstoji, prevashodno vodeći se konceptom razvoja po mjeri čovjeka, naročito kada su u pitanju najranjivije kategorije društva,“ kazao je Dragišić.

Šef Kriznog medicinskog štaba, dr Ranko Lazović je zahvalio Delegaciji EU na donaciji i podsjetio da je sa upravo dopremljenih 86 respiratora, uz prethodno isporučenih 14, EU Crnoj Gori donirala ukupno 100 respiratora.

„Na današnji dan, u crnogorskom zdravstvenom sistemu imamo 322 respiratora, što je više nego dovoljno i za najteži scenario, za koji vjerujemo da se neće desiti. To su uređaji najsavremenije generacije, sa tehničkim performansama najboljih evropskih brendova” istakao je dr Lazović i potvrdio da će se donacijom ovih respiratora u potpunosti opskrbiti zdravstveni sistem u dijelu najznačajnijeg segmenta opreme potrebne za borbu protiv COVID 19. “Na kraju želim da istaknem da nam je u svemu ovom potrebna i pomoć naših građana, u dijelu samodiscipline, lične odgovornosti i korištenja lične zaštitne opreme,“ zaključio je Lazović.

Delegacija Evropske unije i Program Ujedinjenih nacija za razvoj (UNDP) u Crnoj Gori potpisali su početkom aprila ugovor u vrijednosti od 3 miliona eura za nabavku neophodne medicinske opreme i lične zaštitne opreme za potrebe zdravstvenog sistema.Ugovor se finansira iz sredstava EU, a nabavku sprovodi UNDP u bliskoj saradnji sa nadležnim institucijama.

Пратите нас на

Коментари5

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније