Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

18. 10. 2013. 14:06 >> 15:47
8

''NE PLAŠE SE''

Kalezić: Od nedjelje, sve drugačije

Povorka ponosa koja će biti održana u nedjelju, promijeniće stvari na bolje u životu LGBT zajednice, smatraju organizatori iz Kvir Montenegra, navodeći da vjeruju da će policija garantovati bezbjednost učesnika.

Predsjednik Upravnog odbora Kvira, Danijel Kalezić očekuje da će Povorci prisustvovati više stotina učesnika i da će, osim LGBT osoba iz zemlje i inostranstva, doći predstavnici civilnog sektora, ambasadori država članica EU, kao i šef Delegacije EU Mitja Drobnič.

On je kazao je da se ne plaše prijetnji koje im upućuju protivnici organizovanja Povorke i da imaju puno povjerenje da će Uprava policije obezbijediti sigurnost učesnika.

Kalezić je rekao da još nije poznato koji će državni predstavnici u nedjelju biti u Povorci.

Kalezić je naveo da se nada da Vlada sebi neće dozvoliti "bruku" da ne obezbijedi podršku događaju na visokom, ministarskom nivou, navodeći da bi suprotno postupanje bilo protivno svim do sada deklarativno saopštenim podrškama.

On je ponovio da su pozvani svi ministri, a da je jedino od ministra za ljudska i manjinska prava, Suada Numanovića, traženo i da se obrati učesnicima.

 

Kalezić je kazao da će slogan Povorke biti ''Crna Gora Ponosno'', a da su brkovi logo manifestacije.

''Brkovi nijesu izabrani slučajno. Oni su istorijski simbol ponosa, junaštva, dio tradicije i identiteta Crne Gore, ali u ovom kontekstu oni su simbol koji razbija predrasude ko ima pravo na njih'', pojasnio je on.

Kalezić je kazao da će se povorka kretati bulevarom Svetog Petra Cetinjskog, ali nije precizirao kada će događaj početi, navodeći da će mediji informaciju dobiti tokom dana.

Prema njegovim riječima, Kvir Montenegro očekuje bolje postupanje Tužilaštva, navodeći da policija uradi posao kvalitetno, ali da je problem kako dalje postupaju tužioci.

Upitan da li vjeruje da će Povorka ispuniti cilj i da li može poboljšati položaj LGBT zajednice, Kalezić je kazao da će taj događaj definitivno promijeniti stvari i da se ne plaše.

Kalezić je ocijenio da se Povorka organizuje kako bi stvari bile promijenjene dugoročno.

"Povorka će biti organizovana svake godine, i već u nedjelju će promijeniti veliki broj predrasuda i građani će moći da vide da LGBT osobe nijesu onakve, kakvim ih homofobi predstavljaju« , poručio je on.

 

 

Pomoćnik direktora Uprave policije, Nikola Janjušević, kazao je da je policija spremna da obezbjeđuje Povorku, i ponovio da će toga dana na terenu biti oko dvije hiljade policajaca.

Prema njegovim riječima, Uprava policije je formirala Operativni štab, koji je pripremio plan aktivnosti djelovanja prije, tokom i nakon Povorke, što uključuje i plan evakuacije.

''Optimalan broj policajaca biće zadužen za obezbjeđivanje reda i mira i bezbjednost učesnika Povorke ali i građana Podgorice. Policija će postupati po detaljno razrađenom planu, kako bi spriječila svaki eventualni pokušaj da se red i mir naruše u većem obimu, i izazovu neredi u Glavnom gradu'', kazao je Janjušević.

On je pozvao građane, posebno mlade, da budu tolerantni i pokažu nivo demokratičnosti tako što će se uzdrže od nasilničkog ili drugog nezakonitog ponašanja.

Zabranjeno okupljanje Srpske liste

Janjušević je kazao da je Upravi policije jutros prijavljeno još jedno javno okupljanje za nedjelju, navodeći da će ono biti zabranjeno zbog neblagovremene prijave, jer Zakon nalaže da se to učini pet dana prije planiranog događaja.

On je potvrdio da je u toku razgovor sa vođama nekih navijačkih grupa, u svojstvu građana.

Komentarišući slučajeve prijetnji krvlju i smrću LGBT zajednici, putem video poruke, koja kruži društvenim mrežama, Janjušević je kazao da je policija u fazi otkrivanja identiteta te osobe i da se nada da će ona biti ubrzo procesuirana.

On je rekao da policija i sve ostale prijetnje koje se, posebno putem društvenih mreža i Interneta upućuju LGBT osobama, tretira maksimalno profesionalno i ozbiljno.

Janjušević je potvrdio da je policija kontrolisala objekte za prodaju pirotehničkih sredstava i zaplijenila određenu količinu , i kazao da će zbog toga biti procesuirane neke osobe.

On je podsjetio da je u Uprava policije rasvijetlila tri slučaja delikta u proteklih mjesec na štetu LGBT osoba i područnom organu za prekršaje predala 13 osoba, od kojih 12 maloljetnika.

 

Pomoćnik ministra ljudskih i manjinskih prava, Blanka Radošević Marović kazala je da će ministar Numanović danas organizovati sastanak na kom će biti određeno ko će biti predstavnici tog resora na Povorci.

Prema njenim riječima, Ministarstvo je posvećeno unaprjeđenju prava LGBT zajednice, navodeći da svoju ulogu prvenstveno vide u obezbjeđivanju realizacije obaveza predviđenih akcionim planom i Strategijom za unaprjeđenje života LGBT osoba.

Šef kabineta ministra pravde, Tanja Pavićević kazala je da nijedna država na svijetu nije imuna na homofobiju i dodala da se crnogorska Vlada umjesto ishitrenih akcija opredijelila za postepeno djelovanje, počev od uspostavljanja normativnog i institucionalnog okvira do promjene svijesti društva.

''Povorka koja će se uz političku i tehničku podršku vladinih institucija održati u nedjelju pokazuje da Crna Gora baštini vrijednosti poštovanja drugih. Taj događaj, koji je odlučan korak da se unaprijede prava te grupacije, dokaz je i uspješne saradnje Vlade sa NVO sektorom u borbi protiv svih oblika diskriminacije'', kazala je Pavićević.

 

(Mina)

Пратите нас на

Коментари8

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније