Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

Mina, Objavio: O.Z.

28. 07. 2020. 06:24 >> 06:27

SKUPŠTINA CG

Usvojeni zakoni o medijima i RTCG-u

Skupština Crne Gore usvojila je sinoć, glasovima poslanika vladajućih stranaka, zakone o medijima i nacionalnom javnom emiteru Radio i Televizija Crne Gore (RTCG).

Usvajanje ovih zakona podržao je 41 poslanik vladajuće koalicije.

Opozicija nije prisustvovala glasanju ocjenjujući da je nedopustivo da se medijski zakoni mijenjaju mjesec prije izbora.

Duh i karakter Zakona o medijima, kako je obrazloženo, podrazumijeva garancije slobode medija sadržane u postulatima temeljnih međunarodnih standarda o ljudskim pravima i slobodama.

Sloboda izražavanja se afirmiše slobodnim osnivanjem medija, slobodnim objavljivanjem
informacija, nesmetanim radom novinara i njihovom bezbjednošću.

Predviđeno je da je novinar dužan da na zahtjev državnog tužioca otkrije izvor informisanja kada je to neophodno radi zaštite nacionalne bezbjednosti, terotorijslanog integriteta i zdravlja.

Zakonom o nacionalnom javnom emiteru RTCG, kako je obrazloženo, dodatno se osnažuje mehanizam političko-institucionalne nezavisnosti javne radiodifuzije u skladu sa međunarodnim standardima i komparativnom praksom ove oblasti.

Na osnovu amandmana crnogorske Vlade, iz predloga zakona brisan je institut Ugovora o pružanju javnih usluga i formiranju Upravnog finansijskog odbora RTCG.

Predviđeno je, radi snaženja instituta konflikta interesa, poslanici i odbornici ne mogu biti izabrani za članove Savjeta RTCG tri godine od prestanka funkcije.

U cilju nesmetanog funkcionisanja Javnog servisa u procesu skorih parlamentarnih izbora, predviđeno je da se postupak za imenovanje članova Savjeta pokrene u roku od šest mjeseci od stupanja na snagu Zakona o RTCG.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније