Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

Objavila M.Mi. [ PR centar ]

27. 07. 2020. 11:18   >>  12:05 3

VIŠE NVO

Podnijeće tužbu zbog govora advokata Markovića

Nevladine organizacije Kvir Montenegro, Spektra, Juventas i STANA podnijeće tužbu protiv advokata Velibora Markovića, zbog, kako je saopšteno, govora mržnje prema LGBTI osobama, iskazanog u okviru rasprave sa novinarkom Damirom Kalač, na njenim socijalnim mrežama.

Iz Asocijacije Spektra pozvali su Tužilaštvo, Zaštitnika za ljudska i manjinska prava, kao i Advokatsku komoru, da brzo reaguju sa ciljem ispitivanja, kako su kazali, govora mržnje.

„U društvu koje na visokom stepenu toleriše nasilje i normalizuje isto, govor mržnje prema LGBTI osobama vrlo često ostaje u potpunosti neproblematizovan, te izostajanje osude, ali i adekvatnih sankcija propisanih zakonom, dio je naše svakodnevnice, kada je u pitanju govor mržnje usmjeren ka nama“, navodi se u reagovanju Asocijacije Spektra.

Oni su ukazali da nepoznavanje razlike između slobode mišljenja i govora mržnje često dovodi do situacije da mnogi, a naročito javne ličnosti, daju sebi za pravo, da šire mržnju prema LGBTI osobama, „imajući za cilj da ograniče našu slobodu, a naročito sve naše napore da živimo jednako i da ostvarujemo svoje živote s poštovanjem i dostojanstvom“.

„Posebno je zabrinjavajuće tumačenje jasnih prijetnji gospodina Markovića svakoj LGBTI osobi koja bude slobodno izražavala svoj identitet. Da govor mržnje prema LGBTI osobama uvjek prati netrepeljivost i prema drugima, te da je homofobija/transfobija vrlo dio mizoginije, pokazuju i stavovi koje gospodin Marković gaji prema ženama“, kaže se u reagovanju.

Iz Asocijacije Spektra su kazali da je mržnja prema LGBTI osobama, mržnja prema svima drugima.

„To pokazuje i mržnja koju naši saveznici/e često doživljavaju, a koju je u ovom slučaju doživjela Damira Kalač, novinarka koja je godinama i afirmativno pisala o i podržavala ljudska prava LGBTI osoba“, dodaje se u reagovanju.

Oni su kazali da su ovo samo neki od razloga zašto je nužno reagovati promptno i adekvatno, te, kako su naveli, poslati jasnu poruku da je govor mržnje prema bilo kome neprihvatljiv.

„Kako je govor mržnje prema LGBTI osobama, naročito tokom javne i parlamentarne diskusije o Zakonu o životnom partnerstvu lica istog pola ostao u potpunosti neproblematizovan, te kako je većina javnosti ostala nijema na isto, pozivamo ne samo nadležne institucije da reaguje, već i kolege/inice iz nevladinog sektora, novinare/ke, aktiviste/kinje i građane/ke Crne Gore, koji žele da zemlja u kojoj živimo bude mjesto u kojem je neprihvatljivo širiti mržnju prema drugome“, kaže se u reagovanju.

Пратите нас на

Коментари3

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније