Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

[ Dnevne novine, Objavio: O.Z. ]

27. 07. 2020. 07:19 >> 07:17

ĆIPOVIĆ ISTAKAO

Nezavisnost ključ uspjeha Sindikata sudstva

Prije godinu i po dana osnovan je Sindikat sudstva Crne Gore. Predsjednik Sindikata Nikola Ćipović u razgovoru za Dnevne novine kaže da je veoma zadovoljan onim što je do sada postignuto.

Ističe da mu je kao mladoj osobi na odgovornoj funkciji izuzetno važna podrška sudova koji su dio Sindikata.

“Zadovoljan moram biti jer je sudstvo kao nezavisna grana vlasti dobila i nezavisni sindikat, koji se bavi poboljšanjem materijalnog statusa zaposlenih u sudstvu. Sindikat sudstva od svog osnivanja pokrenuo je mnoštvo inicijativa, među kojima su najbitnije ona vezana za povećanje zarada zaposlenih i inicijativa za potpisivanje posebnog kolektivnog ugovora za zaposlene u sudstvu”, kaže Ćipović, ističući da su u Sindikatu svjesni situacije u kojoj se naša država nalazi usljed svjetske pandemije izazvane COVID-19 virusom.

“Mišljenja smo da postoji prostor, naravno kada se naša ekonomija oporavi, za povećanje zarada u sudstvu. Nijesmo zadovoljni materijalnim položajem jer namještenici i savjetnici imaju jako mala primanja za obim posla koji obavljaju”, pojašnjava Ćipović.

TRENUTNO OKO 1.000 ČLANOVA

Prema njegovim riječima, Sindikat sudstva Crne Gore od svog osnivanja jača iz dana u dan, a ono što je ključna karakteristika jeste njegova nezavisnost.

“Trenutno se u Sindikatu nalazi oko 1.000 članova i njime je obuhvaćeno 70 odsto sudstva. Sindikat sudstva sačinjavaju: Vrhovni sud, Sudski savjet, Privredni sud, Apelacioni sud, Upravni sud, Viši sud u Podgorici, Osnovni sud Podgorica, Osnovni sud Ulcinj, Osnovni sud Herceg Novi, Osnovni sud Cetinje, Osnovni sud Nikšić, Osnovni sud Pljevlja, Osnovni sud Rožaje, Osnovni sud Kotor i Osnovni sud u Beranama”, kaže Ćipović uz apel i na ostale sudove da se priključe Sindikatu i da kroz jedinstvenu borbu i zalaganje poboljšaju status zaposlenih u sudstvu.

Kako ističe predsjednik, Sindikat je nastavio borbu za povećanje zarada kroz inicijativu izmjene Zakona o zaradama.

“Naime, u grupi poslova D u članu 22 Zakona postoji mogućnost da: izuzetno od stava 1 ovog člana, za zaposlene u sudu, Državnom tužilaštvu i Sekretarijatu Tužilačkog savjeta koji su raspoređeni na radnim mjestima iz Grupe poslova D, koeficijenti složenosti poslova utvrdiće se aktom ministarstva nadležnog za poslove pravosuđa na koji saglasnost daje Vlada. Upravo u ovom stavu Sindikat vidi šansu jer naši zahtjevi su realni i smatramo da koeficijenti za zaposlene u sudstvu moraju biti veći”, pojašnjava Ćipović.

TRAŽIĆE VEĆE ZARADE

Kako je podsjetio, 2016. godine Sindikat je uspio da poveća koeficijente za zaposlene sa srednjom školom za 0,45 odsto, dok za visokoškolce to nijesu uspjeli.

“Sindikat će nastaviti u narednom periodu borbu za povećanje zarada. Naši zahtjevi su realni i dosadašnja saradnja sa našim poslodavcima nam uliva optimizam da ćemo uspjeti da poboljšamo materijalni status zaposlenih u sudstvu. Međutim, svjesni smo situacije u kojoj se ekonomija i budžet naše države trenutno nalaze usljed pandemije COVID-19 i imaćemo razumijevanja za sve naredne korake i odgovore”, kaže Ćipović..

Korišćenje godišnjih odmora regulisano je, kako dodaje ćipović, na način da svaki predsjednik suda obezbijedi zaposlenom da, shodno članu 83 Zakona o radu, iskoristi zakonsko pravo.

Prema riječima predsjednika Sindikata, sudovi su i u otežanim uslovima zbog pandemije korona virusa u prvom polugodištu postigli dobre rezultate.

“Izuzetno je otežan rad iz razloga što su zaposleni u sudovima u svakodnevnom kontaktu i komunikaciji sa sa strankama”, navodi Ćipović.

STANOVI ZA 130 ZAPOSLENIH

U Podgorici je 20. maja ove godine upriličena svečanost povodom uručenja ključeva i završetka stambenih jedinica za zaposlene u sudstvu. Tom prilikom, kako navodi Ćipović, stanove je po cijeni od 626 eura za kvadratni metar dobilo 130 zaposlenih, od čega su 62 stana dodijeljena sudijama, a 68 službenicima.

“Izgradnja dvije stambene zgrade na Starom aerodromu završena je prije roka, za godinu i osam mjeseci, a koštala je 7,15 miliona eura. Sindikat sudstva Crne Gore pokrenuće inicijative da se ovakvi projekti nastave i u budućnosti i ne samo za zaposlene u Podgorici, već za zaposlene na sjeveru i jugu naše države”, kaže Ćipović.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније