Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

[ Mina; Objavila: M.M. ]

24. 07. 2020. 14:56 >> 14:53

ŠEHOVIĆ

Promijenjena literatura mogući razlog male prolaznosti

Promijenjena literatura mogući je razlog male prolaznosti na prijemnom ispitu za Medicinski fakultet, kazao je ministar prosvjete Damir Šehović.

On je danas u Skupštini odgovarao na pitanja klubova poslanika.

Poslanica Demokratskog fronta (DF) Branka Bošnjak pitala je Šehovića koliko je od 102 kandidata prijavljena za upis na studentski program Medicina na Univerzitetu Crne Gore (UCG), u prvom roku, posjedovalo diplomu Luča 1 i Luča 2, i da li smatra poraznim da je samo njih 12 položilo prijemni ispit, a niko sa odličnim uspjehom.

Bošnjak je navela da su i u drugom ispitnom roku samo 32 od 84 kandidata položila prijemni ispit na Medicinskom fakultetu.

Šehović je rekao da se diploma Luča zaslužuje za vrijedan i sistematski rad tokom cijelog osnovnog i srednjeg obrazovanja.

“Važno je da naglasimo da se do te diplome ipak ne dolazi lako, već ona podrazumijeva vrijedan i kontinuiran rad”, naveo je Šehović, dodajući da broj dobitnika diplome ne varira previše u poslednjih deset godina.

On je kazao da je tačno da je niska prolaznost, "ali i da je promijenjena literatura i da je moguće da je to jedan od razloga male prolaznosti".

"Naravno da ne želim da pravdam tu djecu", kazao je Šehović.

Bošnjak je istakla da ne želi da krivi tu djecu, odnosno da ona nijesu ništa kriva, već da nešto nije dobro u sistemu.

"Tu prije svega krivim nastavni kadar, naravno da ima izuzetaka. Treba politiku da otjeramo iz škola i da razmislimo o rangiranju škola", kazala je Bošnjak.

Šehović je podsjetio da su uvedene besplatne studije, i da je te benefite do sada iskoristilo oko deset hiljada studenata.

“Imamo i jedan broj starijih studenata koji i dalje imaju obavezu plaćanja školarine i to pitanje je aktuelizovano. UCG se tim pitanjem već bavi, siguran sam da će se doći do rješenja prihvatljivog za sve”, naveo je Šehović.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније