Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

18. 10. 2013. 08:13 >> 09:08
9

"BORBA ZA PRAVA"

Milivojević: Prajd kao radnički protest

Direktor LGBT Foruma Progres Stevan Milivojević za Portal RTCG kaže da postoje uslovi za održavanje Prajda u Podgorici, vjeruje da će proteći mirno i da će se još jednom u Crnoj Gori potvrditi ravnopravnost i jednakost. Ipak, kaže, zabrinjava odnos državnog tužioca koga je pozvao da bude prisutan na paradi, i da sa lica mjesta "prati situaciju, primjenu ovlašćenja ali i govor i eventualne zločine iz mrznje".

"Iako LGBT Forum Progres nije organizator predstojeće parade u Podgorici, podržava je i njen je aktivni promoter", kaže Milivojević za naš Portal i ističe da je, noseći iskustvo sa prvog prajda u Budvi, uvjeren da je po srijedi kvalitetna organizacija.

Ni malo ne sumnja u dobre rezultate, kako je rekao, kolega, braće i sestara u Kvir Montenegru.

"Pripreme za budvanski pa i ovaj Prajd, počele su prije par godina. Počele su sa zagovaranjem ljudskih prava LGBT osoba. Počelo je sa aktivnostima Juventasa, Akcije za ljudska prava, Centra za gradjansko obrazovanje, Inicijative mladih za ljudska prava, današnje Gradjanske Alijanse, aktivnostima istraživača za ljudska prava Saše Zekovića. Posebno, su pripreme dobile na značaju osnivanjem prve transparente LGBT grupe u Crnoj Gori - "LGBT Foruma Progres", kaže Milivojević.

On očekuje da se u Podgorici, "još jednom nakon Budve, u Crnoj Gori potvrdi ravnopravnost i jednakost", ali da će biti i onih, koji će, kako je rekao, kao i u Budvi, pružiti otpor demokratiji i toleranciji u Crnoj Gori.

Milivojević kaže da se ne smije pretjerano osudjivati i dozvoliti širenje mrznje, bilo gdje, i na bilo kojoj strani.

Direktor LGBT Foruma Progres ističe da se ne može reći da ne postoje svi potrebni uslovi, za bezbjedno održavanje Povorke.

"Prije par godina, kada je odložena prva zakazana Povorka u Podgorici, nije bilo političke podrške, nije bilo zakona, policija je bila nepripremljena, pa nije čak ni bilo LGBT scene. Danas sve to postoji. Posebno imamo, profesionalnu i posvećenu policiju, edukovanu i osposobljenu za ovako rizične dogadjaje, ali i za pristup i rad sa LGBT zajednicom", rekao je Milivojević.

Podsjeća na posebnu Vladinu LGBT politiku što je, kako je rekao, jasan pokazatelj Vladine posvećenosti tom cilju. Ističe da je Vladina strategija za unapredjenje kvaliteta života LGBT osoba medju kvalitetnijim u Evropi.

"Sve veći broj NVO-a je spremno da stanu u odbranu LGBT zajednice. Kada sve to imamo u vidu, teško možemo reći da ne postoji i da nema podrške", ističe Milivojević.

Prema njegovim riječima zabrinjava odnos državnog tužioca.

"S obzirom da smo u predvečerje parade, iskoristio bih priliku i direktno pozvao vd Vrhovnog državnog tužioca, da bude prisutan na paradi, i da sa lica mjesta prati situaciju, primjenu ovlašćenja ali i govor i eventualne zločine iz mržnje", kaže Milivojević.

Govoreći o nedjeljnom Prajdu, Milivojević za Portal RTCG kaže da kao i u slučaju Budve, organizatori uvijek žele da ruta bude što duža, ali da je policija ta koja ima profesionalne procjene kuda je to najbezbjednije uraditi.

Milivojević ocjenjuje da je budvanski prajd bio mnogo rizičniji zato što je organizovan u špicu turističke sezone, uz mnoštvo turista i bez zabrane pristupa zainteresovanih gradjana i bez zatvaranja hotela, ugostiteljskih objekata.

"Radi se maršruti koja je odobrena od strane policije jos 2011 godine. Sama lokacija, pruža sve mogućnosti policiji da kontroliše kompletnu situaciju. Zato i mislim da će sa te strane sve proteći u najboljem redu", vjeruje Milivojević.

On je pozvao gradjane koji se protive Povorci da ne posežu za agresijom i nasiljem bilo koje vrste jer je Povorka, kako je rekao, dobro pripremljena i, bez obzira na intezitet i karakter bilo kojeg incidenta, uspješno će se i završiti.

"Nepotrebna je da svoj integritet, i svoje zdravlje i bilo ko izlaže riziku", poručio je direktor LGBT Foruma Progres.

Sama po sebi, kaže Milivojević, Povorka ponosa prestavlja protest gradjana odredjene države kojima su uskraćena zagarantovana ljudska prava.

Milivojević na kraju poručuje da je parada dogadjaj kojim se potvrdjuje ravnopravnost i njen je cilj da se neko učini vidljivim, da se problem učini vidljivim.

"Eto vidite, ništa nije bolje prezentovalo problem homofobije, lošeg odnosa tužilaca i političara kao što to uradi jedna Parada", zaključuje direktor LGBT Foruma Progres za Portal RTCG.me.

Пратите нас на

Коментари9

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније