Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

Objavila M.Mi.

20. 07. 2020. 15:04 >> 15:04

CGO

DIK da stavi van snage Odluke o utvrđivanju naknada za rad

Centar za građansko obrazovanje (CGO) podnio je Državnoj izbornoj komisiji (DIK) inicijativu za stavljanje van snage Odluke o utvrđivanju naknada za rad u Državnoj izbornoj komisiji, koju je DIK donio dana 1. jula 2020. godine, jer određene odredbe te Odluke nisu u skladu sa Zakonom o zaradama zaposlednih u javnom sektoru.

''Naime, članom 7 te Odluke propisuje se naknada za rad u Komisiji od dana raspisivanja izbora do dana uvrđivanja konačnih rezultata izbora koja iznosi dvije i po prosječne zarade, odnosno po 1, 250 eura dodatno. Pravo na ovu naknadu imaju i predsjednik i sekretar, odnosno profesionalno zapošljena lica, što se direktno kosi sa odredbama Zakona o zaradama zaposlenih u javnom sektoru, a koji članom 26 decidno propisuje ograničenja u pogledu ostvarivanja naknada'', navode iz CGO.

Problematični su, kako su saopštili, i članovi 5 i 6 navedene Odluke kojima se uvrđuje naknada za prisustvo sjednicama stalnim članovima DIK-a.

''Uzimajući u obzir da su oni za svoj rad u Komisiji plaćeni fiksnom nadoknadom od 300 eura, nema razloga za utvrđivanje dodatne nadoknade od 20% obračunske vrijednosti koeficijenta za prisustvo svakoj sjednici. Članom 7 Poslovnika Državne izborne komisije propisano je da Komisija radi i odlučuje na sjednici, tako da se može zaključiti da DIK nagrađuje članove Komisije za obavljanje posla koji je njihova zakonska obaveza, ali im istovremeno ne oduzima sredstva u periodima kada nema izbora niti sjednica'', ističu iz CGO.

U saopštenju navode kako u širem kontekstu, uprkos činjenici da su plate značajno smanjene najvišim rukovodiocima u zakonodavnoj, izvršnoj i sudskoj vlati, DIK određuje nadoknade rukovodiocima i stalnim članovima u mjesečnom iznosu od dvije i po prosječne plate, ponašajući se na taj način kao da je stanje redovno i kao da ta institucija ne pripada organima javnog sektora koji se finansiraju iz Budžeta Crne Gore.

Neobično je, dodaju, i da na ovo nijesu ukazali i članovi DIK-a koji dolaze iz Vlade i Skupštine (generalni sekretari Vlade i Skupštine), ali i svi ostali članovi iz političkih partija i NVO sektora.

''Ovako se šalje poruka da su uprkos svim razlikama vrlo složni kad je riječ o nadoknadama, pa čak i kad je upitna zakonitost ili opravdanost tih nadoknada. Ukoliko DIK ne stavi van snage spornu Odluku, CGO će se obratiti i nadležnom Ministarstvu finansija da preko budžetskog inspektora izvrši inspekcijski nadzor, shodno Zakonu o zaradama u javnom sektoru'', zaključuju u saopštenju.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније