Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

17. 10. 2013. 15:05 >> 15:13
5

MILIVOJEVIĆ AMFILOHIJU

Za ime Boga, pozovite na mir

Izvršni direktor LGBT Foruma Progres, Stevan Milivojević, pozvao je mitropolita Amfilohija da razgovaraju, navodeći da je za sve LGBT osobe u Crnoj Gori Pravoslavna crkva važan autoriret i društveni činilac s kojim treba voditi dijalog i promovisati politiku mira i nenasilja.

Milivojević je, u otvorenom pismu Amfilohiju, naveo da poštuje pravoslavnu crkvu, navodeći da ona i hrišćanstvo opstaju i traju hiljadama godina.

''Neću ništa reći, u ovom otvorenom pismu, što bi ste Vi, ili javnost, mogli shvatiti kao uvredu, nepoštovanje ili miješanje u unutrašnje stvari crkve i njenu viševjekovnu dogmu. Imam stav, ali nisam kompetentan da na tom nivou s Vama vodim razgovor. Mislim da to nije moj posao niti na to imam pravo'', navodi on.

Milivojević je kazao da je društveni aktivista za ljudska prava.

''To je moj posao i ovozemaljska misija. Svojevoljno, pri razumu i bez uticaja lobija, iz potrebe da pomognem drugima i sebi, podržao sam borbu za društvenu prihvaćenost LGBT osoba. Taj proces traje, intenzivno, već nekoliko decenija'', naveo je on.

Milivojević je kazao da je ugroženost i dalje prisutna, ali da je napredak svakodnevan.

''Ugroženost se ogleda i u tome što se homoseksualnost, nekada iz neznanja, više iz namjere, namjerno poistovjećuje sa zločinom. To mora prestati", poručio je on.

Milivojević: Od malena sam ugrožen

Prema riječima Milivojevića, mora prestati i pristup koji za potvrdu pobožnosti podrazumijeva i zahtijeva negativan stav i odbacivanje društvenog aktivizma.

''Isus Hrist je bio društveni aktivista. Sveti Petar Cetinjski se uz vjerska, vojna i državna pitanja bavio i društvenim aktivizmom, tipičnim za to vrijeme, - širenjem mira i ljubavi među braćom. Društveni aktivista bio je i sveti Sava, utemeljivač Pravoslavne crkve u Srba. Svi oni su pomagali ugroženima'', ukazao je on.

Milivojević je naveo da od malena pripada, na različite načine, ugroženima.

''Od rođenja u Kninu. Od četiri godine kada sam postao izbjeglica do danas kada sam LGBT aktivista. Zato vas molim ne otežavajte ako već niste u prilici da pomognete. A uvjeren sam da itekako možete doprinijeti razumijevanju i miru'', poručio je on.

Milivojević je kazao da razumije ''pastirsku potrebu'' da Amfilohije bude oprezan.

''Ali, nisam siguran da je opravdana i potrebna tolika rezervisanost i odbojnost crkve prema nevladinim organizacijama koje su odigrale i igraju, odlučujuću ulogu, u demokratizaciji zemlje i unapređenju svih ljudskih prava'', kazao je on.

Prema riječima Milivijevića, dugoročno nije dobra, niti opravdana, tolika odbojnost crkve prema društvenom aktivizmu i brojnim društvenim pitanjima, među kojima je, dodao je, itekako važna bezbjednost i siguran život LGBT osoba.

Milivojević je kazao da su iz Crkve potrebni glasovi mira i nenasilja.

''Tu je važna mudrost onih koji govore u ime crkve. Ona je imala važnu istorijsku ulogu. Njena današnja društvena uloga je izuzetna i nikako se ne smije potcjenjivati i marginalizovati. Crkva je, htio to neko priznati ili ne, dio, pluralizma'', rekao je on.

''Trebaju nam glasovi mira i nenasilja''

Milivojević smatra da ne treba sve iz modernog pluralističkog društva odbaciti i proglasiti nehrišćanskim, antihrišćanskim, zapadnjačkim i prokomunističkim, navodeći da se podrazumijeva važna uloga religijskog pluralizma, u kojem biti LGBT osoba nije i ne smije biti nikakva jeres”.

''U ime svetog Arhangela Mihaila, moje krsne slave, svetog Petra Cetinjskog i svetog Vasilija Ostroškog, molim Vas da pozovete na mir i na odsustvo nasilja ne samo u nedjelju, na šetnju onih koji su diskriminisani i ugroženi, a koju organizuje sestrinska organizacija Kvir Montengero, nego i na dalje, prema svima u našoj zemlji'', kazao je on.

Milivojević je pozvao Radovića na međusoban razgovor.

''Uvjeravam Vas da je za sve LGBT osobe u Crnoj Gori, pravoslavna crkva važan autoritet i društveni činilac s kojim treba voditi dijalog i promovisati politiku mira i nenasilja'', zaključio je Milivojević.

 

Пратите нас на

Коментари5

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније