Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

17. 10. 2013. 14:45   >>  15:21 2

DISKRIMINATORSKI

Baković: Amfilohijev govor mržnje

Zaštitnik ljudskih prava i sloboda pozvao je mitropolita Srpske pravoslavne crkve Amfilohija, da se uzdrži od javnog iznošenja mišljenja, ideja, stavova ili ocjena koje mogu podstaći na nasilje i diskriminaciju u odnosu na pripadnike različite seksualne orjentacije i rodnog identiteta.

Ombdusman je ukazao da su povodom Amfilohijevih stavova u vezi sa Povorokom ponosa u štampanim medijima objavljeni tekstovi pod naslovima ”Parada bestidnosti zbog “pederskih” lobija, “Vlast pod pritiskom pederskog lobija”, Homoseksualizam uporedio sa incestom”, ”Vlast pod pritiskom Evropskih gej lobija".

"Zaštitnik smatra da govor Amfilohija predstavlja diskriminatorno postupanje u odnosu na pripadnike različite seksualne orjentacije i rodnog identiteta«, navodi se u reagovanju Ombudsmana koje je prenijela Mina.

Amfilohije je saopštio da organizatori Povorke ponosa, koja će biti održana u nedjelju, na vrijeme da još jednom razmisle i, kako je kazao, paradama bestidnosti ne stvaraju nevolju i sebi i drugima.

Ombdusman je naveo da je Zakonom o zabrani diskriminacije propisano da se diskriminacijom smatra i podsticanje na diskriminaciju u odnosu na određeno lice ili grupu lica.

»S tim u vezi, Zaštitnik poziva Amfilohija da se uzdrži od svakog javnog iznošenja mišljenja, ideja, stavova ili ocjena koje mogu podstaći na nasilje i diskriminaciju u odnosu na pripadnike različite seksualne orjentacije i rodnog identiteta. Ovo s razloga jer se radi o javnoj ličnosti čije izgovorene riječi utiču na formiranje javnog mnjenja«, pojasnili su iz institucije Zaštitnika.

Prema njihovim riječima, Zaštitnik očekuje i od ostalih državnih organa da preduzmu radnje i mjere u skladu sa svojim ovlašćenjima u vezi tog slučaja.

»Kao i drugih slučajeva kojima se ispoljava diskriminatorski odnos i govor mržnje prema pripadnicima različitog rodnog identiteta i seksualne orjentacije«, zaključuje se u saopštenju.

Juventas: Amfilohije poziva na linč

Izjave mitropolita Srpske pravoslavne crkve Amfilohija Radovića u vezi sa Povorkom ponosa, kao i ranije na tu temu, direktni su pozivi na linč, smatra Jelena Dacić iz Juventasa.

»Kad kaže da ne pravimo probleme nama i drugima, da li bi to trebalo da znači da se time unaprijed opravdava "nevolja", jer ako se »parada srama« desi onda smo to "sami sebi izazvali" i na nas se svaljuje odgovornost za potencijalne nerede«, rekla je Dacić agenciji MINA.

Prema njenim riječima, tu izjavu Amfilohija Radovića i ostale njegove na tu temu, posmatra kao direktnu prijetnju organizatorima »u odnosu na ono šta će se dogoditi ukoliko se nastavi sa namjerom da se skup organizuje«.

Ona smatra da je bitno da Amfilohije pozove na mir, staloženost i ljubav prema bližnjem svom. »Umjesto što priča o "pederskim" lobijima, to bi možda bilo najbolje za sve nas i kao vjernike i kao građane«, rekla je Dacić.

Prema njenim riječima, od čovjeka Amfilohijevog ranga ne očekuje se ni korišćenje takvog rečnika.

»On se o nečemu, što inače ne postoji, izjašnjava kao o "pederskom" lobiju, govori o nekoj nevidljivoj organizaciji koja upravlja svijetom«, kazala je Dacić.

Komentarišući Amfilohijevu izjavu, u kojoj LGBT orjentaciju poredi sa pedofilijom, rodoskrnavljenjem i dječjom pornografijom, ona je navela da smatra da je on neinformisan.

»Voljela bih da se crkva ne miješa u dio koji se tiče nauke i dokazanih činjenica- da drugačija seksualna orijentacija ne spada u poremećaje i bolesti. I to se davno dokazalo«, podsjetila je Dacić.

Prema njenim riječima, održavanje Povorke sjajna je stvar za Crnu Goru, ali ne u smislu kandidature članstva u EU.

»Već zbog razvoja građanske svijesti i vrijednosti koje građani Crne Gore treba da gaje. Ne zbog EU već zbog nas i naše djece sjutra i nekih srećnih porodica koje planiramo. Mržnja svakako nije niti porodična niti društvena vrijednost, a homofobija odnosno transfobija jeste izbor na koji ne moramo da stavimo štrik«, zaključila je Dacić.

Пратите нас на

Коментари2

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније