Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

[ TVCG, Objavila: J.B.Č. ]

15. 07. 2020. 15:49 >> 15:46

ISPRED INSTITITA ZA BOLESTI DJECE

Obnovljen spomenik doktoru Arseniju Škatariću

Prostor ispred Instituta za bolesti djece nedavno je uređen, a obnovljen je i spomenik doktoru Arseniju Škatariću. Direktor Instituta doktor Saša Radović kaže da se na taj način njeguje tradicija i prošlost bez koje nema ni budućnosti.

U 34 godine života stalo je djelo za ponos i pamćenje. Dr Arsenije Škatarić iz Mataguža, bio je ljekar, humanista i antifašista. Studirao je u Beču a fakultet u 26. godini završio u Zagrebu. 1945. u svojoj 34. godini je strijeljan ali metkom koji ga je poslao u vječnost. Nekada je titogradska dječija bolnica nosila njegovo ime a zbog svega danas ispred Instituta za bolesti djece nalazi se spomen sjećanje.

"Dr Arsenije Škatarić je svijetla figura pedijatrijske i socijalne medicine u Crnoj Gori. Njegujuci tradiciju da bez prošlosti nemamo budućnost otud i sama ideja da revitalizujemo prostor oko spomenika", kazao je Radović.

Svoj, nažalost, kratki život posvetio je brizi o zdravlju djece i omladine a nemjerljiv doprinos dao je zastiti majki. Doktor Radović kaže da ni tu nije kraj poslovima koje je radio i djelima po kojima ga treba pamtiti.

"Ne možomo da ne pomenemo i prvi kinoprojektor u Zeti prikazivali se filmovi za njegu djece Uza oblast je bila socijalna medicina preteca epidomiologije i u vezi sa ovim što je ovih dana i sa korona infekcijom", dodao je Radović.

Za kraj ovog podjećanja primjećujemo, teško se može reci da je slučajno zasađeno drvo života simbol vječnosti i beskonačnosti.

Tanja Debeljević, TVCG

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније