Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

[ Objavila B.B. ]

15. 07. 2020. 12:07 >> 12:11
2

LIDERI ALPI PROGRAMA

Apel da se što prije popravi put Plužine - Foča

Mladi lideri, polaznici ALPI programa u organizaciji Međunarodnog republikanskog instituta (IRI), apelovali su na nadležne u Crnoj Gori i BiH da počnu projekat sanacije puta Podgorica-Sarajevo, tačnije dijela Plužine-Foča, koji je kako ističu, u izuzetno lošem stanju, a od velikog značaja za građane obje države.

Amina Gec (SBB BIH), Sandra Janković (SDS RS), Mileta Radovanić (GP URA CG) i Nikola Zirojević (SD CG), u saopštenju napominju da je dobra saobraćajna infrastruktura jedna od ključnih pretpostavki dobre komunikacije i dobrih međudržavnih odnosa.

"Imajući u vidu i intenzitet saobraćaja koji se odvija ovim putnim pravcem, smatramo da je ovakvo stanje dijela puta Sarajevo-Podgorica, od Plužina do Foče, nedopustivo. Pitamo se dokle će i građani Crne Gore, i građani Bosne i Hercegovine i Republike Srpske, prije kretanja na put razmišljati o neugodnom iskustvu koje ih čeka kada se točkovi njihovih automobila sa asfaltnog puta spuste na makadam. Radi se o putu koji povezuje glavne gradove dvije države, a dalje od Podgorice nastavlja do glavnog grada Albanije, Tirane. To je put kojim turisti iz BIH i RS dolaze do većeg dijela crnogorskog primorja, a kojim građani Crne Gore, nakon Sarajeva, nastavljaju do Banja Luke i mnogobrojnih gradova Bosne i Hercegovine i Republike Srpske i dalje. Osim toga, nista manje važan je i teretni saobraćaj koji se odvija ovim putnim pravcem, te činjenica da se vozači šlepera i kamiona svakodnevno izlažu određenom stepenu rizika putujući ovim dijelom puta", navodi se u saopštenju lidera ALPI programa.

Stanovnici dva grada, Plužina i Foče, kako napominju, i te kako su povezani i mnogim rodbinskim vezama, pa je za njih prolazak ovim putem svakodnevnica, a samim tim i svakodnevan rizik.

"Važno je uzeti u obzir i činjenicu da je projektnu dokumentaciju koja je završena 2018. godine finansirala EU, te da su predstavnici EBRD pokazali interesovanje za finansijsku podršku izgradnje ovog puta. Utoliko smatramo da je važnije da nadležni u obje države sjednu za sto i što hitnije reaguju, cijeneći da je ovo vrijeme kada je od najvećeg značaja da gradimo puteve i mostove, na taj način se još više povezujući jedni sa drugima. Jer mi jesmo i komšijski, i prijateljski, i bratski narodi i jer jedni bez drugih, ma kako mislili, ne možemo", zaključuje se u saopštenju.

 

Пратите нас на

Коментари2

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније