Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

17. 10. 2013. 10:39 >> 11:20

PODRŠKA PRAJDU

Labris: Skup nikoga ne vrijeđa

Labris – organizacija za lezbejska ljudska prava iz Beograda, poslala je poruku solidarnosti i pune podrške prvoj povorci ponosa u Podgorici, koja je zakazana za nedjelju.

„Povorka ponosa, mirna protestna šetnja jedne diskriminisane manjine koja želi da skrene pažnju na probleme sa kojima se suočava, biće lakmus papir stanja ljudskih prava u Crnoj Gori i predstavljaće test za državne institucije i zrelost same države“, navodi se u poruci koja je stigla na adresu organizatora povorke u Podgorici, neladine organizacije Kvir Montenegro.

Iz beogradske organizacije konstatuju da je brojnim istraživanjima LGBT organizacija dokazan izuzetno visok nivo homofobije u crnogorskom društvu, i izražavaju uvjerenje da će i nedjelja ponosa i povorka ponosa uspjeti da, u izvjesnoj mjeri, ukažu na ključne probleme sa kojima se suočavaju LGBT osobe u Crnoj Gori počev od odbacivanja porodice, dobijanja otkaza na poslu do prebijanja, prijetnji nasiljem, smrću i slično.

„Vrijednosti pluralizma, različitosti, tolerancije i vladavine prava su vrijednosti za koje se opredijelila Crna Gora kada je zauzela jasan evropski kurs. Pravo na mirno okupljanje je jedno od tih vrijednosti i jedno od osnovnih ljudskih prava te je LGBT osobama, kao i svim drugim građanima i građankama ono garantovano najvišim pravnim aktom, nizom drugih zakona i normama koje je Crna Gora ratifikovala“.

Smatraju da neće biti izgovora za bilo kakvu zabranu ili dislociranje skupa, neće biti mjesta za bilo kakve političke kalkulacije i pridobijanje političkih poena, jer bi država time samo pokazala kako ne radi svoj posao i kako je slabija od onih koji eventualno prijete ugrožavanjem bezbjednosti učesnika povorke.

„U prilog ovoj tvrdnji ide i kontekt Srbije i odluke Ustavnog suda Srbije koji je već tri puta odlučivao o zabrani parade ponosa (slučajevi 2009, 2011, 2012) i za sva tri slučaja donio odluku da je zabrana parade ponosa bila protivustavna“, podsjećaju iz Labrisa.

Iz te organizacije nvode kako je Vlada odgovorna za podsticanje kulture tolerancije i društvene inkluzije svih manjinskih grupa, samim tim i LGBT osoba, te će mirna povorka, adekvatno obezbijeđena, sa pozivom na toleranciju i prihvatanje različitosti, biti jedna lijepa slika koja će otići u svijet, čije će oči biti uprte u Crnu Goru u nedjelju, 20. oktobra.

„Kao organizacija koja je više puta pokušala da organizuje povorku ponosa u Beogradu, ali u tome, zbog bezbjednosnih rizika i nespremnosti države nije uspjela, znamo koliko je u organizacionom i bezbjednosnom smislu izazovno i hrabro organizovati ovakavu manifestaciju, te šaljemo punu podršku organizaciji Kvir Montenegro i povorci ponosa u Podgorici u kojoj ćemo 20. oktobra šetati zajedno. Ponosno!“, zaključuju iz organizacije za lezbijska i ljudska prava iz Beograda.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније