Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

[ Mina, objavila B.B. ]

13. 07. 2020. 17:33 >> 17:31
2

NA FILOZOFSKOM FAKULTETU

Na programu za obrazovanje učitelja popunjena sva mjesta

Za Studijski program za obrazovanje učitelja, na Filozofskom fakultetu Univerziteta Crne Gore (UCG), u prvom upisnom roku popunjeno je svih konkursom predviđenih 30 mjesta, saopšteno je iz UCG.

Rukovodilac programa Dijana Vučković kazala je da je taj program tradicionalno interesantan maturantima, o čemu govori i posljednji upisni rok za koji je prijavljen 71 kandidat.

Rangiranje je, kako je dodala, vršeno na osnovu uspjeha tokom srednje škole - opšti uspjeh, matura i dva predmeta koji su od posebnog značaja za struku.

"Smatramo da su se na ovom studijskom programu udružile nekolike bitne pretpostavke koje očigledno prepoznaju svi oni koji se interesuju za upis. Naime, profesija učitelja sama po sebi je inspirativna, interesantna, duboko humana i usmjerena prema stvaralaštvu i kreativnosti”, kazala je Vučković.

Prema njenim riječima, studijski program za obrazovanje učitelja od 2017. godine akreditovan je po modelu 5+0 (integrisane osnovne i master studije), nastavni programi su inovirani, “pa smo danas uporedivi sa vodećim evropskim programima iste ili slične profilacije”.

“Treći bitan faktor je povoljno stanje na tržištu rada. Racionalnom upisnom politikom i kontinuiranim osluškivanjem potreba na tržištu rada doprinijeli smo današnjoj povoljnoj situaciji u pogledu zapošljavanja diplomiranih učitelja”, kazala je Vučković.

Ona je dodala da na tom studijskom program planiraju da naprave nove iskorake i da ga dodatno unaprijede.

“Akcenat će biti na poboljšanju digitalnih kompetencija studenata, ali i nastavnika. Planiramo i da razvijemo kurikulume za STEM kompetenciju (integrisani sadržaji nauke, tehnologije, inženjeringa i matematike), kao i za građansku kompetenciju”, rekla je Vučković.

Prema njenim riječima, takve aktivnosti danas su aktuelne na najboljim učiteljskim programima u regionu i Evropi.

"Očekujemo da će naši novoupisani, ali i svi ostali studenti, imati kreativne ideje, pozitivnu energiju i volju da se uključe u pomenute, ali i mnoge druge aktivnosti”, kazala je Vučković.

Ona je upisanim kandidatima čestitala na ostvarenim rezultatima uz želju da imaju mnogo uspjeha tokom studija.

“Onim kandidatima koji nijesu uspjeli da se upišu želimo da u narednom roku ostvare pravo na indeks na nekom programu koji će odgovarati njihovim interesovanjima", poručila je Vučković.

Пратите нас на

Коментари2

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније