Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

Dragna Šćepanović - TVCG

13. 07. 2020. 15:46 >> 15:47

VLAHOVIĆ ZA TVCG

Suverena CG da bude cilj svih građana

Suverena i slobodarska Crna Gora, trebalo bi da bude cilj svih koji žive u njoj, kaže za TVCG Gojko Vlahović, predsjednik udruženja boraca NOR-a i antifašista Kolašin.

On se sjeća brojnih događaja koji su obilježili slobodarsku istoriju Crne Gore.

Devedesetrogodišnji Gojko Vlahović sjeća se kaže kao da je juče bilo, 13. jula 1941.  kada je u Kolašinu prva puška pukla na Vrlostupu, a od tada partizani nijesu odstupali.

„Mislim da ni u jednoj zemlji tako maloj po procentu nije tako masovan ustanak bio, niti je mogao biti nego što je bio ustanak u Crnoj Gori. Masovan je bio i oko 30 hiljada boraca se uključilo. To je iznenadilo neprijatelje ne samo okupatora Italijana, nego i Njemce”, kazao je Vlahović.

Vlahović se prisjeća kako je izgledala prva proslava 13. jula 1944. godine kada je u tajnosti obilježen ovaj veliki datum, iako im je, kako objašnjava, prijetila opasnost iz vazduha od čuvenih njemačkih štuka.

Okupili su se brojni tadašnji funkcioneri među kojima i Jovan Milutinović, Blažo Jovanović, Peko Dapčević, Mitar Bakić, ali i mnogi drugi.

"Iz svih krajeva Crne Gore tog jutra su pristizale mase preplanule od sunca, iscrpljene od gladi, poderane odjeće i obuće, ali su im bila vesela lica, jer su osjećali da se bliži sloboda”, naveo je Vlahović.

"U slobodarskom Kolašinu ima oko 400 mladih antifašista što je značajan broj za taj mali grad i vjeruje da će ih u budućnosti biti mnogo više, jer i suverena Crna Gora, trebalo bi da bude cilj svih koji žive u njoj", zaključuje sagovornik TVCG.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније