Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

[ Objavila: M.M.Lj. ]

10. 07. 2020. 12:02   >>  12:56

ODGOVOR MINISTARSTVA

"Vjerujemo u potencijal beranske omladine"

Uspješno realizovani projekti na teritoriji Berana,dokaz su da Ministarstvo sporta i mladih vjeruje u potencijal beranske omladine, saopšteno je iz tog Vladinog resora u odgovoru na prozivku sekretara za sport, kulturu, omladinu i saradnju sa NVO Opštine Berane Gorana Folića da nijedan projekat za rekonstrukciju sportskih terena već drugu godinu zaredom nije odobren Opštini Berane.

 

Folić je pitao šta je s obećanjem će Ministarstvo obezbijediti sredstva za rekonstrukciju kultnog stadiona malih sportova u Beranama.

“S obzirom na Vašu ulogu sekretara za sport i omladinu, vjerovali smo da ćete poštovati veliki doprinos koji je Ministarstvo sporta i mladih dalo u poboljšanju uslova za djecu i omladinu u Beranama kako po pitanju sporta tako i omladinske politike kao i činjenicu da je ministar Janović tokom mandata posjetio više puta Vašu opštinu, ali kako to nije slučaj, dozvolite da, zbog javnosti u Crnoj Gori, podsjetimo na važne projekte koje smo realizovali u ovom gradu”, saopšteno je iz Ministarstva.

Ministarstvo sporta i mladih je, kako su kazali,  jako puno uradilo u Beranama upravo u cilju stvaranja boljih uslova za omladinu koja se bavi sportom u ovom gradu.

“ Žao nam je što ne znate da su upravo uspješno renovirane dvije školske sportske sale u Beranama, i to u OŠ „Donja Ržanica“ i OŠ „Vuk Karadžić“ u koje je Ministarstvo sporta i mladih uložilo oko 60.000 eura i koje ćemo, čim epidemiološke okolnosti dozvole i svečano otvoriti”, navodi se u saopštenju.

Podsjettili su da je upravo ministar Nikola Janović 2018.godine otvorio novu sportsku halu u Beranama koja je značajno unaprijedila omladini ovog grada uslove za bavljenje sportom, a u koju je država uložila preko pet miliona eura.

“Podsjetićemo Vas, kada Vi već ne želite da kažete, da je upravo u toj sportskoj hali Ministarstvo sporta i mladih u saradnji sa Opštinom Berane organizovalo 2019.godine finale školskog Kup takmičenja u odbojci na kojem je prisustvovalo preko dvije hiljade ljudi, a gdje je Berane bilo domaćin djeci koja su bila finalisti i gdje je upravo iz ovog grada poslata poruka o značaju školskog sporta”, odgovorili su iz Ministarstva.

U okviru projekta Dječijeg sporta, sportski klubovi iz Beranama su prijavili veliki broj djece , Ministarstvo sporta i mladih imati priliku da roditeljima ove djece pomogne kroz sufinansiranje do 70% članarine.

“Uvjereni da ćemo među tom omladinom imati nove šampione koji će pronositi slavu Crne Gore kroz svijet.”

Napominju da je upravo zbog velikog broja sportskih kolektiva kao i infrastrukturnih uslova u oblasti sporta, Ministarstvo sporta i mladih predložilo Berane da bude domaćin manifestacije Dan reprezentacije za čak šest gradova sa sjevera Crne Gore.

“Kada je omladinska politika u pitanju,  Ministarstvo sporta i mladih je, kako ste i sami naveli,  u saradnji sa opštinom Berane, u februaru 2019. godine finansiralo rekonstrukciju, opremanje i otvaranje prostorija Omladinskog kluba koji realizuje projekte i aktivnosti za mlade uz kontinuiranu podršku našeg Ministarstva. U prilog ovome treba spomenuti projekat “Osnaži.me” koji Omladinski klub Berane sprovodi u 2020. godini uz pokroviteljstvo Coca-Cola fondacije, a uz podršku Ministarstva sporta i mladih”, navodi se u saopštenju.

Mladi iz opštine Berane korisnici su evropske omladinske kartice, besplatne benefit kartice čiju izradu i distribuciju obezbjeđuje Ministarstvo sporta i mladih, u saradnji sa partnerima.

“ Putem omladinske kartice mladima iz Berana je omogućeno  da  koriste preko 120 različitih popusta u Crnoj Gori i preko 70 000 popusta u Evropi. Ministarstvo sporta i mladih je u 2019. godini upravo finansijski podržalo projekat  “Razvoj i promocija Evropske omladinske kartice na sjeveru Crne Gore” koji je aktivno uključio i mlade koji žive u Beranama”, kazali su u odgovoru Foliću.

Putem konkursa za raspodjelu sredstava nevladinim organizacijama, Ministarstvo sporta i mladih kontinuirano obezbjeđuje podršku projektima omladinskih organizacija koje djeluju na teritoriji opštine Berane, naročito u oblasti promocije preduzetništva mladih i razvoja mobilnosti i kulture njihovog učešća u procesu donošenja odluka.

“U saradnji sa Misijom OEBS-a u Crnoj Gori, Ministarstvo sporta i mladih kontinuirano organizuje obuke za jačanje kapaciteta lokalnih službenika koji se bave mladima i sprovode omladinsku politiku, a na kojima redovno učešće uzimaju  i lokalni službenici  zaposleni u beranskoj opštini.”

Opština Berane je usvojila Lokalni akcioni plan za mlade, uz prethodno pribavljenu saglasnost Ministarstva sporta i mladih koje ulaže posebne napore da unaprijedi komunikaciju i saradnju sa opštinama u oblasti politika za mlade.

“Zahvaljujući novim rješenjima Zakona o mladima čiji je predlagač Ministarstvo sporta i mladih, usvajanje lokalnih akcionih planova za mlade predstavlja obavezu jedinica lokalne samouprave, a sve sa ciljem unapređenja implementacije omladinske politike na lokalnom nivou”, kazali su iz Ministarstva.

“Upravo su ovi uspješno realizovani projekti na teritoriji Berana čvrst dokaz da Ministarstvo sporta i mladih vjeruje u potencijale beranske  omladine i garancija da će u našem budućem radu i projekat o kojem govorite biti uspješno realizovan zato nam je žao što ste dozvolili da vas činjenice ovako demantuju. Umjesto dalje analize našeg rada predlažemo da se fokusirate na Vaše propuste jer da ste nešto radili ne biste javno prozivali Ministarstvo sporta i mladih da završi sve vaše zaostale obaveze”, zaključeno je u saopštenju.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније