Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

[ Objavila: M.L.B. ]

10. 07. 2020. 10:02   >>  10:01 1

KOPRIVICA O SREBRENICI

Suprotstavimo se negiranju zločina

Povodom 11. jula, Dana sjećanja na genocid u Srebrenici i 25. godišnjice najvećeg zločina u Evropi nakon Drugog svjetskog rata, Centar za demokratsku tranziciju (CDT) se sjeća žrtava genocida i poziva na suprotstavljanje negiranju i relativizaciji zločina i glorifikaciji zločinaca.

"Činjenice o genocidu u Srebrenici su utvrđene presudama Međunarodnog suda pravde, Međunarodnog krivičnog suda za bivšu Jugoslaviju, i nacionalnih sudova. One su utkane i u brojne međunarodne rezolucije i deklaracije, uključujući i Deklaraciju o prihvatanju rezolucije Evropskog parlamenta o Srebrenici koju je 2009. godine usvojila Skupština Crne Gore", naveo je u izjavi za medije izvršni direktor CDT-a, Dragan Koprivica.

Ipak, i poslije toliko godina, kako kaže Koprivica, negiranje genocida u Srebrenici je prisutno i u Crnoj Gori.

"Ovo društvo se nije na adekvatan način bavilo onim što je Crna Gora bila i što je radila do 1996. godine. Zato ne treba da nas čudi što današnja negacija genocida i prekrajanje istorije ne dolaze samo od marginalnih ekstremnih grupa i dijela medijske scene koja ih promoviše, već čak i iz Skupštine Crne Gore. U rastućoj radikalizaciji političke scene, sve snažnijoj promociji ekstremnog etnonacionalizma, klerikalizma,i simboličkog i političkog nasilja, dio sistematskog pokušaja revizije istorije je i prekrajanje pravnih i istorijskih činjenica o genocidu u Srebrenici", naveo je Koprivica. 

Protok vremena, poručuje on, nije doveo do suočavanja s prošlošću i ličnog i kolektivnog stida zbog pripadnosti zločinačkoj ideologiji i politici koja je stajala iza ovog genocida.

"Naprotiv, od nekadašnjih diskretnih lingvističkih pokušaja umanjivanja razmjera zločina, polako smo došli u fazu njegovog otvorenog slavljenja, kroz neskriveno slavljenje njegovih počinilaca.  Na 25. godišnjicu genocidasjećamo se i svih drugih zločina počinjenih u jugoslovenskim ratovima s kraja 20. vijeka. Suprotstavljamo se istorijskom revizionizmu, negiranju genocida i slavljenu zločinaca bez obzira na to kom su naroduonipripadali", zaključio je Koprivica. 

 

Пратите нас на

Коментари1

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније