Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

Dan [ Objavila: M.L.B. ]

10. 07. 2020. 07:40   >>  07:37 13

MATURANTI OGORČENI

Fakultet promijenio literaturu za prijemni

Maturanti koji su pali na prijemnom ispitu za upis na Medicinski fakultet u Podgorici optužili su upravu te visokoobrazovne ustanove da ih je prevarila i da ih nije obavijestila o promjeni literature na osnovu koje treba da polažu prijemni, piše Dan.

U otvorenom pismu 90 maturanata navodi se da su razočarani i da je u vodu pao njihov višemjesečni trud i učenje jer su se spremali iz knjige “Zbirka zadataka iz biologije i hemije za pripremu prijemnog ispita”, Beograd 2009. godine, a pitanja i zadaci na testu su bili iz udžbenika za gimnaziju.

“Kao što znate, od 102 kandidata za upis na Medicinski fakultet, nas 90 nije položilo prijemni ispit. Još strašnije je što niko od nekoliko onih koji su prošli nije postigao odličan uspjeh. I najstrašnije, većina nas koji smo “pali“ ima „Luče“ dokaz da smo tokom 12 godina školovanja imali sve petice”, istakli su maturanti u otvorenom pismu.

Prijemni ispit bio je 7. jula.

“Spremali smo se po uputstvima koja smo dobi li na zvaničnom sajtu Medicinskog fakulteta. Mnogi od nas spremali su se cijele godine, svakodnevno provjeravajući informacije na zvaničnom sajtu. Naravno da smo imali uvid i u prijemne ispite koje su polagale prethodne generacije, neki od nas znaju i lično te studente. Dakle, sve vrijeme smo imali određenu sliku o tome šta nas tog 7. jula čeka na prvom od mnogih stepenika koje treba da pređemo kako bismo jednog dana, poslije mnogo godina odricanja i danonoćnog učenja, ostvarili svoje snove”, kažu maturanti.

Kako su dodali, niko ne može ni da zamisli kakav su šok doživjeli kad su dobili pitanja i shvatili da to što su učili neće biti vrednovano.

“Suočeni sa potpuno novim šablonom i ogromnim razočaranjem što nas je neko, očigledno prevario, odnosno, nije nas na vrijeme obavijestio šta se od nas očekuje, nijesmo digli glas, nijesmo se suprotstavili i nikome nijesmo skrenuli pažnju na tu sitnu „nelogičnost“. Umjesto toga, pokušali smo da „poletimo” u akademske visine iako su nam i noge i ruke bile vezane. A to smo učinili dijelom zbog toga što nijesmo generacija koja odustaje na prvoj prepreci, a dijelom što smo, ispostaviće se, suviše naivni. Učeni smo da vjerujemo profesorima i sistemu. Preko noći smo postali meta za potkusurivanje, na društvenim mrežama se u trkuju ko će žešće da nas opljune i omolovaži”, ističu maturanti.

Oni tvrde da ih političari zloupotrebljavaju u obračunu sa aktuelnom vlašću.

“Već u narednih nekoliko nedjelja imaćemo novu priliku da pokažemo „ko je vjera, a ko nevjera“. Ovog puta naoružani znanjem iz obavezne literature, one koju bismo spremali i prvi put samo da nam je neko to rekao. S obzirom na to da nam je učinjena dvostruka šteta nijesmo se oporavili ni od prvog neuspjeha, a dio javnosti je jedva dočekao da nas dodatno „ubije u pojam“, tražimo da nas pustite na miru”, poručuju maturanti.

Пратите нас на

Коментари13

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније