Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

Pobjeda

10. 07. 2020. 07:15   >>  07:19 3

BACKOVIĆ SMATRA

Odavno očigledna inflacija diploma "Luča"

Slučaj na Medicinskom fakultetu gdje prijemni ispit nije položilo čak 90 ,,lučaša“, od ukupno 102 kandidata, nije iznenadio akademika Crnogorske akademije nauka i umjetnosti, nekadašnjeg ministra prosvjete dr Slobodana Backovića, koji kaže da je odavno očigledna inflacija nosilaca ovih diploma.

S druge strane, predsjednik skupštinskog Odbora za prosvjetu, nauku, kulturu i sport Radule Novović ukazuje da zaboravljamo da ,,naša djeca pola godine ne idu u školu, te da se to sigurno odrazilo na kvalitet sticanja znanja“, ali i da ovaj slučaj zavređuje posebnu analizu i može biti indikator za određene pojave.

Poslanica Branka Bošnjak (DF) objelodanila je prekjuče ovu informaciju u Skupštini, ocjenjujući da je sramota što ,,lučaši“ nijesu položili prijemni, a jesu kandidati koji imaju dovoljan ili vrlodobar uspjeh. Zatražila je zbog toga ostavku ministra prosvjete Damira Šehovića.

Iz Ministarstva prosvjete nijesu se oglašavali ovih povodom, dok je dekan Medicinskog fakulteta prof. dr Miodrag Radunović u srijedu saopštio da kandidati ne treba da se obeshrabre, te da je u ovom slučaju ,,vjerovatno bilo manje učenja, nesnalaženja, te stresa zbog epidemiološke situacije, ili su, pak, možda, imali loš dan“.

Novović kaže da ovaj događaj zaslužuje ozbiljnu analizu i analitiku, navodeći da su ,,vrlo često izjave koje se odnose ukupno na sistem obrazovanja paušalne i često su proizvod političkog stava“.

“Što se tiče ovog konkretnog slučaja, svakako da on zavređuje posebnu analizu i može biti indikator za određene pojave. Ali sam po sebi izolovano posmatran, on ne znači mnogo”, smatra Novović.

Dodaje da svakako treba preispitati kriterijume za dodjelu „Luče“ u osnovnim i srednjim školama.

“Ima inicijativa da treba da se i ukine diploma „Luča“, jer dovodi do takmičenja među đacima i roditeljima, a ponekad nije pokazatelj stvarnog znanja. Međutim, ovo je osjetljivo pitanje i može biti vrlo bolno i povrijediti roditelje, odnosno samu djecu koja su izuzetna. Ima ih jako puno koji postižu sjajne rezultate na fakultetima kako u Crnoj Gori, tako i u inostranstvu. Treba se paziti od generalizacija”, ističe on.

Ocjenjuje i da se sistem obrazovanja u Crnoj Gori previše komentariše, a sa druge strane, kako kaže, postoje ozbiljni pomaci i Vlada se kontinuirano bavi njegovim unapređenjem. Obrazovanje je, zaključuje Novović, vrlo specifična oblast ljudske djelatnosti i zahtijeva konstantan angažman.

Akademik Backović, nekada prvi čovjek naše prosvjete, upozorava da je odavno očigledna inflacija ove diplome i njene posljedice“.

“Posljedice se vide ne samo na rezultatima prijemnih, nego, rekao bih, one utiču i na tok fakultetskog obrazovanja i na kvalitet kadra kojeg stvaramo”, smatra Backović.

Objašnjava da su nosioci srednjoškolske „Luče“ prethodno osvojili i „Luču“ u osnovnoj školi, te da to ukazuje na trinaestogodišnju izuzetnu uspješnost učenika.

Problem

“Svjesno ili ne, zanemarujemo sljedeće činjenice kada je u pitanju kvalitet našeg osnovnog obrazovanja. Rezultati posljednje PISA studije, malo je poznato javnosti, pokazuju da najviše nivoe (5 i 6) u matematičkoj posmenosti postiže svega 1,8 odsto naših 15-godišnjaka, u čitalačkoj pismenosti njih 0,8 odsto, a u naučnoj pismenosti 0,3 procenta. Odnosno, postignuća naših najboljih učenika iz matematike su šest puta manja od prosjeka u zemljama OECD, iz čitalačke pismenosti 11 puta i nauke 23 puta”, kaže on.

Izvještaji procjene kvaliteta osnovnih škola, podsjeća akademik, govore da je u znatnom broju škola prosječna ocjena učenika iznad četiri, do 4,5, a broj diploma „Luča“ po školi može biti i do 50.

“Ovakva slika naših škola se ne reflektuje u rezultatima PISA testiranja. To je jasan signal da nešto nije dobro i da treba nešto mijenjati. Naravno, napominjem da za ovaj precijenjeni uspjeh naših učenika nije odgovoran samo obrazovni sistem, odgovorni su i roditelji i društveni ambijent (sistem vrijednosti) u kojem škole rade. Kakve poruke, na ovaj način, ovim šaljemo djeci i mladima, i o njima samima i o nama odraslima, o uspjehu, radu, znanju, društvu”, upozorava Backović.

Ističe da srednjoškolski uspjeh učenika i validnost diplome „Luča“ treba da testira eksterni maturski ispit, kao što je slučaj u evropskoj praksi.

“Vidimo, ali neefikasno reagujemo na neregularnosti i u tom procesu – toleriše se (nerijetko i podstiče) prepisivanje. Rezultati regularnog maturskog ispita dali bi podatke o tome koje škole „crtaju“ uspjeh i diplome „Luča“. Javnost treba da bude obaviještena o tome, a odgovorni da preduzmu mjere za poboljšanje stanja”, kaže Backović.

Sa Univerziteta Crne Gore do zaključenja ovog broja nijesu Pobjedi odgovorili da li se nešto slično dešavalo i na ostalim fakultetima, odnosno kolika je prolaznost „lučonoša“.

 

Пратите нас на

Коментари3

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније