Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

[ Objavio: O.Z. ]

08. 07. 2020. 14:20 >> 15:06

ĐUKANOVIĆ ISTAKAO

Unapređenje dječijih prava jedan od najvažnijih zadataka

Crna Gora je izabrala svoj strateški pravac, a ka ostvarenju cilja i punopravnog članstva u EU jedan od najvažnijih zadataka je unapređenje stanja dječijih prava, kazao je predsjednik Crne Gore Milo Đukanović na sastanku sa novoimenovanim šefom predstavništva UNICEF-a u Crnoj Gori Huanom Santanderom.

"Crna Gora je veoma ponosna na saradnju sa UNICEF-om i zajednička dostignuća tokom perioda od više od tri decenije, u kojem smo kao država i društvo mnogo toga naučili na planu zaštite i unapređenja prava djeteta. Rezultati ostvareni na planu deinstitucionalizacije, afirmacije ranog obrazovanja, maloljetničkog pravosuđa, prevencije nasilja nad djecom i u brojnim drugim oblastima služe na ponos i Crnoj Gori i UNICEF-u", kazao je predsjednik Đukanović, uz podsjećanje na prošlogodišnju zajedničku ocjenu, prilikom susreta u Njujorku sa izvršnom direktorkom Henrijetom Fore, da saradnja Crne Gore i UNICEF može biti uzoran primjer i model saradnje između države i Dječijeg fonda.

Kako je saopšteno iz njegovog kabineta, Đukanović je naglasio da je pred Crnom Gorom puno posla u daljem intenziviranju aktivnosti u pravcu implementacije krovnog strateškog dokumenta za period 2019-2023.

"Država je odlučna da tome nastavi da posvećuje posebnu pažnju i očekuje nastavak snažne podrške UNICEF", navoe je Đukanović.

Predsjednik je zahvalio UNICEF-u na ostvarenoj saradnji sa svim nivoima vlasti i naglasio da moramo uložiti dodatne napore da dostignemo Kopenhaške kriterijume, uključujući i iz ugla poštovanja prava djeteta.

"Posvećenost Crne Gore saradnji sa UNICEF-om još jedna je snažna potvrda iskrene privrženosti Crne Gore multilateralizmu i saradnji sa sistemom Ujedinjenih nacija", kazao je Đukanović.

Šef kancelarije UNICEF Huan Santander, kako je saopšteno, zahvalio je na dobrodošlici i prijemu od strane svih državnih organa, i posvećenosti predsjednika Crne Gore zaštiti, unapređenju i promociji dječijih prava, i podršci djelovanju UNICEF u zemlji.

"Uputio je posebne čestitke Crnoj Gori na naporima koje ulaže u borbi protiv pandemije Covid-19, naročito izuzetnom uspjehu u prvom talasu infekcije, uz ocjenu da je Crna Gora bila primjer za cijeli svijet kako se ranim djelovanjem može obuzdati epidemija. Izdvojio je napore u sektoru obrazovanja u kojem su državni organi, uz podršku UNICEF i Crvenog krsta, omogućili da djeca nastave da uče i da nijedno dijete u Crnoj Gori ne bude isključeno iz obrazovnog procesa", saopšteno je iz Kabineta Predsjednika.

Santander je, navodi se, naglasio da drugi talas epidemije sa sobom nosi višestruke izazove zaštite ne samo zdravlja, već i ekonomije, finansija i obrazovnog procesa. U tom kontekstu, UNICEF će nastaviti da daje podršku Crnoj Gori, kratkoročno i dugoročno, sa posebnim akcentom na najugroženiju djecu i porodice.

"Zajedno su pozdravljeni ključni prioriteti djelovanja UNICEF u budućem periodu na planu smanjenja dječijeg siromaštva i obrazovanja, gdje je prepoznata potreba intenziviranja aktivnosti sa zadatkom unapređenja kvaliteta i jednakog pristupa obrazovnom sistemu. Dogovoren je dalji nastavak bliske saradnje", dodaje se u saopštenju.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније