Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

[ Objavila B.B. ]

08. 07. 2020. 12:05   >>  12:03 3

LGBTIQ ZAJEDNICA

Mjesec ponosa obilježili radionicama i druženjem

Nevladine organizacije Queer Montenegro, Juventas, Asocijacija Spektra i Udruženje LBTQ žena "Stana" su tokom juna, koji se na međunarodnom nivou obilježava kao mjesec ponosa LGBTIQ osoba, sproveli program koji je obuhvatao druženja, radionice, ljudske biblioteke i akcije vidljivosti.

NVO Juventas, uz podršku Queer Montenegra, organizovao je tri interaktivne radionice - prajdaonice u LGBT Drop-in centru, koje su imale za cilj da podstiču dijalog, kreativnost i aktivizam.

"Na prajdaonicama govorili smo o ponosu, o porukama koje šaljemo u kampanjama protiv homofobije i transfobije i o zauzimanju javnih prostora. Pored LGBTIQ zajednice i prijatelja, njima su prisustvovali Ivan Terzić ispred Glavnog grada Podgorica, Blanka Radošević Marović i Semra Martinović iz Ministarstva za ljudska i manjinska prava i Predrag Tomović. Prajdaonice su organizovane zahvaljući projektu 'Doprinos uspostavljanju i funkcionisanju ključnih servisa podrške za LGBT osobe', koji implementira Nvo Juventas u partnerstvu sa Asocijacijom Spektra, a uz podršku Queer Montenegra. Projekat finansira Ministarstvo za ljudska i manjinska prava Crne Gore", ističe se u saopštenju NVO.

U okviru segmenta "Živa biblioteka", kako dodaju, interpolni muškarac i predstavnik organizacije Trans Aid, Erin je govorio o tome kako je biti interpolna osoba na Balkanu. Asocijacija Spektra je organizovala Živu biblioteku sa trans muškarcem, Danteom Ognjanovićem na temu toga kako je biti transrodni muškarac u Crnoj Gori. Ovaj projekta podržan je od Američke ambasade u Podgorici.

Udruženje LBTQ žena "Stana" organizovalo je DJ školu u LGBT Drop-in centru koju je držala Staša Baštrica.

"Svake srijede, LGBTIQ osobe i prijatelji iz Podgorice, Kotora, Budve i Ulcinja su se okupljali online i razgovarali o raznim životnim temama, razmjenjivali iskustva i pokretali zanimljive diskusije. Zahvaljujući ovim druženjima, napravljena je mreža koja okuplja ljude iz zajednice i njihove zajednice, bez obzira na to u kojem gradu žive. Grupa je odlučila da nastavi sa druženjima i trenutno radi na svom proširivanju. Online druženja organizuje Queer Montenegro", navodi se u saopštenju NVO.

U toku juna, kako naglašavaju, organizovana je i radionica na kojoj su Nikola Ilić i Jovan Ulićević iz Asocijacije Spektra upoznali zdravstvene radnike u JZU "Dom zdravlja Podgorica" u Bloku 5, sa potrebama transrodnih osoba.

Radionica "Trans 101" za učenice srednje škole organizovala je Asocijacija Spektra u saradnji sa Srednjom ekonomskom školom "Mirko Vešović".

Tokom juna održane su četri filmske večeri u LGBT Drop-in centru. U saradnji sa festivalom "Merlinka" prikazivani su filmovi "Ja, životinja" (Austrija), "Među ljudima: Život i gluma (Srbija) i "Skoti i tajna istorija Holivuda" (SAD).

LGBTIQ zajednica se sastala i sa Zaštitnikom ljudskih prava i sloboda i razgovarala na temu ljudskih prava LGBTIQ osobama i mehanizmima njihove zaštite.

Realizovana je i kampanja "Znaj svoja prava" u okviru koje su odražane dvije radionice, a u cilju informisanja zajednice transrodnih, rodno varijantnih i interpolnih osoba o svojim pravima, kao i načinima da se zaštite od nasilja i diskriminacije. U tom dijelu kreiran je i kratki vodič o pravima za trans, inter i rodno varijantne osobe u Crnoj Gori.

Organizovan je sastanak koalicije "Zajedno za LGBT prava" u PR centru u Podgorici. Sastanku su prisustovali predstavnici osamnaest organizacija i insititucija članica Koalicije koja za cilj ima smanjenje predrasuda i povećanje društvenog prihvatanja LGBTIQ osoba.

 

Пратите нас на

Коментари3

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније