Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

[ Mina; Objavila: M.M. ]

07. 07. 2020. 21:47 >> 21:44
2

VUKOVIĆ REAGOVAO

"Nijesam glasao za dobitnike Trinaestojulske nagrade"

Član Žirija za dodjelu Trinaestojulske nagrade, Bećir Vuković, kazao je da nije glasao za ovogodišnje dobitnike tog priznanja.

Vuković je kazao da je najširi dio javnosti, kao i medije, opet uzburkala Trinaestojulska nagrada, a po prvim informacijama ostala je nedoumica da li je donesena jednoglasnom odlukom.

„Da se ne bi širile i druge nedoumice i zabune, kao član Žirija, smatram da sam dužan da javnost obavijestim - nijesam dao svoj glas dobitnicima Trinaestojulske nagrade: Institutu za javno zdravlje, hirurgu Ranku Lazoviću, i istoričaru Živku Andrijaševiću“, navodi se u izjavi Vukovića.

On je kazao da svako drugo objašnjenje i pojašnjenje smatra suvišnim.

„Sve što sam imao da kažem o svakome ko je bio u proceduri, rekao sam na sjednicama Žirija. Što se tiče ovog člana Žirija i njegovog izbora, ovogodišnji dobitnici uopšte nisu figurirali za nagradu u bilo kom smislu, ili bilo kom krugu“, naveo je Vuković.

On je kazao da misli da javnost nije iznenađena odlukom Žirija, kao što nije iznenađena ni time što on nije glasao za ovogodišnje dobitnike.

„Glasao sam za pisce, i slikara Toma Pavićevića. Kako su pisci već na startu izgubili trku, prvi počasni krug nije izdražao ni slikar Tomo Pavićević. U počasnom krugu vidjeli smo samo Boža Koprivicu. Na kraju, i Koprivica je okačio kopačke o klin“, kazao je Vuković.

Ono smatra da se Zakon o dodjeli Trinaestojulske nagrade mora iz osnova mijenjati.

Prema riječima Vukovića, u konkurenciji je bio „i izvjesni aktualni političar, povrh toga iz vladajuće partije“.

„Htjelo se reći da se Zakonom mora utvrditi i ko ima pravo da konkuriše, i ko ima pravo da predlaže; mogu li istovremeno da konkurišu i institucija, i pojedinci iz iste institucije, i tome slično. Sve dok bude bio ovakav Zakon, biće ovakva i nagrada, a kritike - pratnje nagrade - sve opravdanije“, naveo je Vuković.

Kako je kazao, ovogodišnje Trinaestojulske nagrade nijesu donesene jednolasnom odlukom, „iako živimo u jedopartijkom sistemu“.

„Da li je to ikakav moj doprinos najvećoj državnoj nagradi, na javnosti je da prosudi“, dodao je Vuković.

Пратите нас на

Коментари2

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније