Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

PR Centar [ Objavio: O.Z. ]

06. 07. 2020. 16:16   >>  16:24

PROJEKAT

Šest OSI prošlo obuku za rad u pržionici kafe

U okviru projekta „Zapošljavanje osoba s invaliditetom (OSI) kroz inovativno zanimanje i razvoj preduzetničkog duha“, šest OSI je prošlo obuku za rad u pržionici kafe, a tokom obuke, koja je trajala četiri mjeseca, učesnici su učili da prepoznaju aromu i zrna kafe, kao i način pripreme.

Projekat je u prethodnih 12 mjeseci realizovao Savez slijepih Crne Gore (SSCG) u partnerstvu sa Organizacijom slijepih za Nikšić, Šavnik i Plužine, a uz finansijsku podršku Zavoda za zapošljavanje Crne Gore (ZZZCG).

Izvršni direktor Saveza slijepih, Goran Macanović, prilikom degustacije kafe, rekao je da je cilj da projekat bude održiv bar do nivoa da pokrije troškove i da se ostvare prihodi koji će pokriti zarade zaposlenih OSI.

„Sve što bude preko zoga je ostvarenje sekundarnog cilja, a to je da se obezbijedi dodatni prihod, koji će biti upotrijebljen za realizaciju drugih aktivnosti, koje će doprinijeti zapošljavanju lica s invaliditetom“, rekao je Macanović.

Savez slijepih, kako je naveo, realizuje više projekata sa ciljem da se OSI osnaže, da se doprinese njihovoj samostalnosti u svakodnevnom životu, a sve to dovodi do toga da te osobe iz statusa pasivnog člana zajednice, prelaze u aktivnog građanina društva, koji doprinosi njegovom razvoju.

„Jedan od naših ciljeva je da, kroz pokretanje različitih aktivnosti, pokažemo da OSI mogu jednako dobro i kvalitetno da rade različite poslove. Želimo da koroz prezentaciju ovog projekta, pošaljemo poruku svim poslodavcima da daju šansu OSI. One će same pokazati da li i u kojoj mjeri mogu da obavljaju različite poslove. Među OSI, kao i među onima bez invaliditeta, imate radnika, neradnika, manje i više motivisanih, ali je poenta da svaki poslodavac da šansu OSI. A kada im se da šansa OSI, u većini slučajeva, daju, često više od stotinu odsto sebe kako bi ispunili očekivanja i iskoristili pruženu šansu“, ocijenio je Macanović.

Zaposleni, koje smo posjetili u pržionici kafe, kazali su da posao nije težak i da im pričinjava veliko zadovoljstvo.

Zaposlena u pržionici kafe, Višnja Rovčanin, kazala je da, kada je dobila poziv da učestvuje u projektu, nije bila sigurna da li će da uradi sve kako treba.

„Ali kada sam počela vidjela sam da nije uopšte teško i da je to dobar posao. Lijepo mi je i mogu samo reći- hvala,“ poručila je Rovčanin.

Zaposlena u pržionici kafe, Slađana Ceković, rekla je da je mašina veoma pristupačna za rad, laka za rukovanje i da na njoj bez problema mogu da rade lica s invaliditetom.

Koordinatora projekta u SSSCG, Katarina Bigović, kazala je da je važan cilj projekta kreiranje povoljnog društvenog miljea za zapošljavanje OSI, odnosno prikazivanje društvenoj zajednici koliko one mogu i koliko su spremne da iskoriste svoje kapacitete i na radnim mjestima koja nisu predviđena samo za OSI.

I zaposlenoj u pržionici kafe, Mirjani Delibašić, je, kako je kazala, veliko zadovoljstvo što je dio projekta, jer je upoznala dobre ljude i naučila novi posao.

Zaposleni u pržionici kafe, Mujo Babović, istakao je da bi se ponovo prijavio da učestvuje u sličnom projektu, a to bi preporučio i svim osobama s invaliditetom.

Samostalna sasvjetnica I za praćenje programa aktivne politike zapošljavanja u ZZZCG, Dragica Šćekić, istakla je da su efekti projekta višestruki.

„Finansijski faktor - najprije nadoknada tokom obuke, a potom i plata kroz radni angažman. Učešće u projektu je pozitivno uticalo na njihov kvalitet života, socijalizaciju i integraciju u lokalnoj zajednici. Kroz sticanje novih znanja i iskustava konkurentniji su na tržištu rada. Savez slijepih je projekat realizovao po planiranoj dinamici i sredstva su namjenski i opravdano utrošena“, rekla je Šćekić.

Savjetnica Zaštitnika ljudskih prava i sloboda Crne Gore, Milena Krsmanović, istakla je da je projekat jako bitan, jer je jedan broj OSI podstakao da se uključe, da osjete radno okruženje, atmosferu, da nauče neke specifičnosti, posebne vještine i „nadam se da će neki od njih nastaviti da se bave tim poslom, naravno ukoliko je zasnovan na slobodnom izboru.“

Asistentkinja koorinatorke projekta, Ivana Kastratović, rekla je da je projekat još jednom pokazao da OSI nikako ne smiju biti diskriminisane jer su sposobne da obavljaju razne poslove.

„Pozvala bih sve poslodavce u Crnoj Gori da nastoje da zaposle što više OSI“, poručila je Kastratović.

Sekretar Ministarstva za ljudska i manjinska prava, Valon Dasharami, kazao je da je projekt dokaz da OSI imaju snagu, znanja, vještine da izuzetno kvalitetno rade.

„Ovo je poziv za sve poslodavce u Crnoj Gori da ne postupaju diskriminatorski kada je u pitanju zapošljavanje OSI, nego da im otvaraju vrata, da im daju snagu da se dokazuju i nadam se da će OSI da pokažu znanje i vještine“, rekao je Dasharami.

Izvršni direktor Centra za profesionalnu rehabilitaciju u Podgorici, Milo Paunović, kazao je da projekt može da posluži kao vodilja za sve one koji imaju slične ideje ili namjere.

„Ovakvi projekti doprinose smanjenju predrasuda poslodavaca prema licima s invaliditetom i istovremeno djeluju kao neka vrsta stimulansa za sve poslodavce da na OSI gledaju kao na produktivnu radnu snagu, istovremeno ostvarujući prava na subvencije zapošljavanjem lica s invaliditetom. Nakon degustacije, možemo da kažemo da je riječ o aromatičnoj kafi što je donekle i potvrda uspješno sprovedenog projekta, kao i da OSI vrlo često u radu mogu postići i bolje rezultate od lica koja nemaju invaliditet“, rekao je Paunović.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније