Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

[ Dan, Objavila: M.M.Lj. ]

06. 07. 2020. 07:38   >>  07:41

NOVA ODLUKA

Sa mjesečnom kartom u sve autobuse

Mjesečne autobuske karte sva tri gradska prevoznika od danas se mogu koristiti u svim autobusima. Na ovaj korak prevoznici su se, kako je saopštio Haris Alivodić, vlasnik Gradskog saobraćaja PG, odlučili u cilju uspješnog uvođenja elektronske karte, piše Dan.

 

“S obzirom na manje tehničke poteškoće i da od 1. jula nije počelo izdavanje elektronskih mjsečnih karata prevoznici su se dogovorili da naše mjesečne karte međusobno važe. Građani moraju da znaju da gradska mjesečna karta važi za gradsku, dok prigradska karta može i za prigradsku i za gradsku vožnju. Gradska mjesečna karta ne može nikako da se koristi za prigradsku vožnju jer je jeftinija. Cijena mjesečne đačke karte je 25, a radničke 30 eura”, navodi Alivodić.

Pored Alivodićeve firme Gradski sabraćaj PG, prevozom putnika u gradu bave se i firme BLT i Montenegroprevoz Pejović.

Odbornik Liberalne partije u Skupštini Glavnog grada Jovan Rabrenović ukazuje da je Podgorica trenutno jedan od rijetkih glavnih gradova Evrope koji umjesto autobusa visokog standarda ima kombi vozila kojima se obavlja prevoz. On predlaže na koji način bi trebalo poboljšati prevoz u gradu.

“Kako bi se smanjilo zagađenje koje uzrokuju motorna vozila i vozila u javnom prevozu neophodno je uvesti pouzdan i siguran javni prevoz koji bi bio podsticaj građanima da ga što više koriste i tako smanje upotrebu sopstvenih vozila čime će doprinijeti smanjenu zagađanja vazduha u gradu. Sljedeći javni konkurs za dodjelu linija mora kao jedan od ključnih kriterijuma u odabiru prevoznika uzeti ekološke aspekte od kojih je sigurno najvažniji onaj koji se tiče vrste goriva koje se koristi, sa obaveznim uvođenjem određenog procenta autobusa koji za prevoz putnika koriste električnu energiju i metan. Smatramo neophodnim povećanje dostupnosti vozila javnog prevoza kroz uvođenje većeg broja polazaka i postavljanjem novih autobuskih stajališta. Uvođenjem elektronskog praćenja autobusa na svim linijama preko displeja i aplikacija koje bi omogućile korisnicima usluga javnog prevoza da imaju pouzdanu informaciju o vremenu dolaska autobusa i eventualnom vremenu zakašnjenja, kao i o alternativnim linijama koje mogu koristiti kako bi došli do krajnjeg odredišta”, smatra Rabrenović.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније