Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

Mina [ Objavila: M.L.B. ]

05. 07. 2020. 17:19 >> 17:20
13

NIKČEVIĆ

Napadi na autokefalnost CPC posljedica velikosrpskog programa

Autokefalnost Crnogorske pravoslavne crkve (CPC) istorijski je utemeljena i svi savremeni napadi na nju posljedica su širenja velikosrpskog političkog programa, ocijenio je profesor na Filozofskom fakultetu u Osijeku Milorad Nikčević.

On je naveo da je u knjizi “Identitetske aporije”, kojoj je dao podnaslov „Odbrana crnogorskoga identiteta“, sabrao svoje intervjue, rasprave, polemike i kolumne koje su posvećene crnogorskome identitetu i kontroverzama savremene crnogorske države.

“Držim da je riječ o knjizi koja zaokružuje moja polustoljetna identitetska propitivanja i osvjetljava značajan broj fenomena vezanih za elemente koji konstituišu savremeni crnogorski identitet”, kazao je Nikčević agenciji MINA.

Nikčević je dodao da su sve teme koje su prisutne u knjizi posljednjih pola vijeka konstanta svih crnogorskih identitetskih polemika.

“Najnoviji agresivni talas negiranja svih atributa crnogorskoga identiteta potaknuo me je da se oglasim u crnogorskim medijima, a potom i da te reakcije ukoričim u knjigu, kako bi na jednom mjestu ostale kao trajno svjedočanstvo otpora bezumlju asimilacijskih projekata prema Crnogorcima”, rekao je Nikčević.

On je kazao da je znatan prostor posvetio crnogorskome jeziku, kao temelju crnogorskoga identiteta i kulture.

“Vodeći svjetski slavistički i filološki autoriteti danas crnogorski jezik prihvataju kao naučnu činjenicu, pa je i u prestižnoj Enciklopediji slovenskih jezika i lingvistika koja ovih dana izlazi iz štampe crnogorski jezik dobio zasluženo mjesto u porodici slovenskih jezika”, naveo je Nikčević.

On je rekao da je drugi važan segment crnogorskoga identiteta koji je neprestano na udaru potuđenika i njihovih mentora autokefalna Crnogorska pravoslavna crkva, navodeći da je “nju utemeljio u Republici Hrvatskoj iste godine 2006. kad je priznata samostalna država Crna Gora”.

“Autokefalnost Crnogorske pravoslavne crkve istorijski je utemeljena i svi savremeni napadi na nju posljedica su širega velikosrpskog političkog programa čiji je cilj asimilacija nacionalnih Crnogoraca i nestanak nezavisne crnogorske države”, kazao je Nikčević.

On smatra da bi se, izuzmu li se aktivnosti Fakulteta za crnogorski jezik i književnost i njegovih nastavnika i saradnika, djelovanje nekoliko intelektualaca i u novije vrijeme nekoliko mladih parlamentaraca moglo reći da je u intelektualnom smislu Crna Gora danas „pusta zemlja“.

Kako je naveo, na meti njegovih kritika više od drugih ustanova bila je Crnogorska akademija nauka i umjetnosti (CANU), "kao svojevrsno intelektualno jalovište, koje skupo košta Crnu Goru”.

“Ako treba da budemo sretni što ta ustanova više ne duva tako aktivno u velikosrpske i antidržavne trube i da se pomirimo s njenim mediokritetskim kriterijima, predatorskim finansijskim apetitima, odsustvom bilo kakve identitetske i naučne politike i sinekurskim položajem u odnosu na Državu, onda se postavlja pitanje što će nam takva surogat ustanova”, kazao je Nikečvić.

On smatra da je začuđujuće da, poslije svih promašaja koje su servirali crnogorskoj javnosti, decenija nerada ili naopakoga rada, gruboga ogrješenja o Zakon o CANU, visoki državni zvaničnici i dalje štedro finansiraju tu “u naučnome smislu pseudoustanovu i njenome predsjedniku, bez biografije izuzme li se njegovo glasovito nazdravičarstvo, ukazuju najviše povjerenje”.

“Ako je taj odnos mjera crnogorske političke pameti, plašim se da smo na putu da nam se ponovi 1918. i 1989. godina”, zaključio je Nikčević.

Пратите нас на

Коментари13

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније