Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

Mina [ Objavila: M.L.B. ]

05. 07. 2020. 18:23   >>  18:22 1

SPUCG

Preispitati visinu školarine na specijalističkim studijama

Visina školarine na specijalističkim studijama treba da ostane kao i ranijih godina, kazali su iz Studentskog parlamenta Univerziteta Crne Gore (SPUCG), navodeći da će insistirati da se to pitanje što prije riješi.

“U skladu sa odlukom Upravnog odbora UCG broj 02-213/1 od 3. jula, a koja se odnosi na visinu školarine u iznosu od 500 eura po semestru, odnosno 1.000 eura na specijalističkim studijama na nivou godine, kao najviše predstavničko tijelo studenata u Crnoj Gori imamo obavezu i dužnost da zastupamo prava i interese svih naših studenata i to u svakom trenutku”, naveli su iz SPUCG.

Oni su dodali da će i od ove godine biti upisana prva generacija studenata koja će pohađati dvogodišnji master.

Iz SPUCG su istakli da ćemo po prvi put imati besplatne master studije na javnim ustanovama visokog obrazovanja, dok su osnovne studije već od studijske 2017/18 takođe besplatne.

"Ovo, zapravo, znači da je već oko sedam hiljada studenata imalo do sada priliku da besplatno upiše osnovne studije, i time stekne visoko obrazovanje koje zavisi isključivo od njihovog uspjeha u ranijem školovanju, a ne i njihovih finansija”, rekli su iz SPUCG.

Prema njihovim riječima, visina školarine na specijalističkim studijama treba da ostane u visini one koja je bila i ranijih godina.

Iz SPUCG su kazali da su na nekim fakultetskim jedinicama postojala i budžetska mjesta koja je finansirala država, uz određeni broj samofinansirajućih mjesta čija je visina školarine iznosila od 500 do 1.000 eura.

"Takođe, na nekim fakultetskim jedinicama visina školarine na specijalističkim studijama bila je od 1.000 do dvije hiljade eura, bez budžetskih mjesta”, naveli su iz SPUCG.

Kako su kazali, pravo prijave na konkurs za upis na specijalističke studije imaju kandidati koji su upisali fakultet prije studijske 2017/18 sa završenim osnovnim studijama obima najmanje 180 ECTS kredita, iz odgovarajuće oblasti nauka ili umjetnosti.

“Ove godine će biti omogućen upis i na jednogodišnje magistarstke studije. Pravo prijave na konkurs za upis na magistarske studije imaju kandidati sa završenim osnovnim i specijalističkim studijama obima od 240 ECTS kredita. Visina školarine na jednogodišnjim master studijama biće kao što je bila i do sada, u skladu sa predlogom fakultetske jedinice o visini školarine”, navodi se u saopštenju.

Dodaje se da će SPUCG insistirati da se pitanje visine školarine na specijalističkim studijama što prije riješi, dok će na sastanku u ponedjeljak detaljnije razgovarati o samom pitanju.

Пратите нас на

Коментари1

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније