Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

[ Objavila: M.L.B. ]

04. 07. 2020. 18:31 >> 18:30
4

DPS

“Episkopski savjet nastavlja sa politikom podjela”

Episkopski savjet SPC nastavlja svoju pogubnu igru na podjele u Crnoj Gori, u uvjerenju da će njihova sto puta ponovljena laž postati istina, saopšteno je iz DPS-a.

Episkopski savjet Srpske pravoslavne crkve (SPC) u Crnoj Gori saopštio je da se zbog pogoršane epidemiološke situacije u zemlji odgađaju molebani koji se u organizuju u znak protesta zbog usvajanja Zakona o slobodi vjeroispovijesti.

“U nastojanju da održe na okupu i dodatno homogenizuju jedan broj vjernika, vrh srpske crkve u Crnoj Gori ne libi se najgorih manipulacija i zamjena teza, ubjeđujuci svoje pristalice da izaberu “sopstveno stradanje” pa će ih crkva slaviti kao mučenike”, saopšteno je iz DPS-a.

U 21. vijeku, u srcu moderne Evrope, nema, kažu u DPS-u, primjera za ovakav povratak u srednjevjekovno mračnjaštvo i za ovakav atak na ljudski razum.

“Tvrdnja da je u savremenoj Crnoj Gori ispovijedanje hrišćanske vjere za mnoge početak stradanja – toliko je besmislena da nije vrijedna ni komentara. Preko 75% vjernika u našoj zemlji ispovijeda hrišćanstvo, tako da ispada da hrišćani u Crnoj Gori sami sebe ugrožavaju i tjeraju u stradanje. Jedino ako Episkopski savjet SPC ne smatra da hrišćanin može biti samo onaj kome oni izdaju sertifikat da može da se osjeća pripadnikom ove vjere…”, poručuju iz DPS-a.

Kažu i da za razliku od istorijskih ličnosti, vladika crnogorskih koje pominju u svom saopštenju, a koji su nastojali uvijek da pomire i okupe Crnogorce, njihovi aktuelni SPC - nasljednici čine sve da prodube podjele među pravoslavnim hrišćanima.

“Podržavajući organizovanu akciju javnog objavljivanja imena onih koji veličaju litije i ovakav odnos crkve prema državi, dovode zapravo te ljude u nezavidan položaj da na njih upiru prstom najbliži rođaci, komšije i kolege sa radnog mjesta. Veličajući njihov gest i obećavajući im status “mučenika”, nastoje da ispred sebe postave “živi zid”, a sa jedinim ciljem – da sačuvaju privilegije koje su SPC i njeno sveštenstvo decenijama uživali u Crnoj Gori. Nimalo nebeski, već suvi zemaljski motivi stoje iza ovih akcija, koje su zapravo samo pokazale da ogromna većina naših građana prepoznaje o čemu se radi i odbija da učestvuje u podrivanju samostalnosti svoje države. Ako se u vojsci Crne Gore našlo svega jedan posto njenih pripadnika koji su podržali SPC, ako je od 15 hiljada građana Cetinja samo njih 60 stavilo potpis podrške litijama – više je nego jasno kakva je sudbina ovakvih akcija”, stoji u saopštenju DPS-a.

Kažu i da iz Episkopskog savjeta SPC nameću tezu da su potpisnici peticija izloženi nekakvom pritisku, osveti i odmazdi od strane vlasti, što je, kako poručuju iz DPS-a apsolutna neistina.

“Svaki građanin naše zemlje je slobodan da se o svemu što se događa kod nas izjašnjava po svojoj volji i savjesti. Da u Crnoj Gori ne postoji najveći mogući stepen sloboda i trpeljivosti za svačije mišljenje, pa čak i ona koja najdirektnije ugrožavaju opstanak države – ne bi se valjda ni moglo događati sve ovo što nam se događa! Problem očito nastaje kada se na udaru zakona nađu i oni koji su se deklarisali kao podržavaoci ataka na crnogorsku državu, zaogrnutog u vjerske mantije. Iz Episkopskog savjeta SPC nam poručuju da bi zakon trebalo da zaobiđe njihove pristalice, poučeni valjda sopstvenim iskustvom privilegovanog položaja u crnogorskom društvu”, navode u DPS-u.

Ponavljaju i da se niko u Crnoj Gori neće naći na udaru zakona zbog svoje vjere, zbog svog mišljenja, zbog svog potpisa na bilo kakvu peticiju. 

“Ali, hoće svako onaj ko se ogriješi o zakon, pa makar mu Episkopski savjet SPC velikodušno dodijelio ulogu mučenika u odbrani hrišćanstva. Na kraju, evo i nečega o čemu ćemo se saglasiti sa Episkopskim savjetom SPC: “Bog je čovjeka stvorio slobodnog i nikakva sila zemaljska mu slobodu uzeti ne može i neće. Nikad i nigdje.” Mi vjerujemo da se ta sloboda odnosi i na slobodu da se brani čast, dostojanstvo i suverenitet naše Crne Gore, naše pravo da budemo svoji na svome, naše vjerovanje da nam je Lovćen oltar sveti i - jedini. Uvaženi episkopi, umjesto vaše unaprijed izgubljene igre na podjele u Crnoj Gori, pokušajte za promjenu da se nađemo na onome što nas približava jedne drugima. Jedan mali, skromni korak u tom pravcu je i vaša odluka da obustavite litije i preselite ih na Internet (shvatate i vi da je ovo 21. vijek!) zbog krajnje ozbiljne epidemiološke sitacije sa koronavirusom”, zaključuje se u saopštenju DPS-a.

Пратите нас на

Коментари4

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније